Tien redenen om naar Alentejo in Portugal te gaan

Weinig grote steden, wel veel verschillende authentieke dorpjes, een schitterende kustlijn met rustige stranden, mooie wandelroutes en heerlijk eten. Alentejo is een streek voor liefhebbers van rust, uitgestrekte landschappen en van oude tradities.

Tien redenen om naar Alentejo in Portugal te gaan
. © Getty Images

1. Stilte en rust © iStockphoto

Er zijn weinig grote steden in Alentejo, wel veel verschillende authentieke dorpjes. Van toeristische drukte is er helemaal geen sprake. Dit is een streek voor liefhebbers van rust, uitgestrekte landschappen en van oude tradities.

2. Gevarieerd landschap © iStockphoto

Een groot deel Alentejo is licht golvend heuvelland met eindeloze rijen olijfbomen en kurkeiken. Maar er zijn ook de duizend meter hoge bergruggen zoals de Serra de São Mamede, de ruwe kustlijn langs de Atlantische Oceaan, de rivierdalen zoals die van de Rio Guadiana en het Alquevameer.

Landschap © iStockphoto

Landschap © iStockphoto

3. Sterren kijken © iStockphoto

De Portugese Alentejo ontving precies 5 jaar geleden als eerste ter wereld het "Starlight Tourism Destination" label, ondersteund door UNESCO en het UNWTO. De Melkweg is gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien boven het Alqueva meer. Er zijn hotels en accommodaties die hun diner- en ontbijttijden aanpassen om astro-toeristen optimaal te laten genieten van de stralende sterrenheml.

Sterren kijken © iStockphoto

4. Werelderfgoed: Evora © iStockphoto

Évora is een verplichte stop tijdens een bezoek aan Alentejo. Het is de oude hoofdstad van Portugal met een verleden dat teruggaat tot in de Romeinse tijd zoals de tempel en de thermen getuigen.

4. Werelderfgoed: Elvas © iStockphoto

Elvas is net zoals Évora erkend als Werelderfgoed, een stad waar je ook geniet van gezellige straatjes en pleinen met terrasjes in de zon.

5. Witte authentieke dorpjes © iStockphoto

De schilderachtige, witte dorpen met lage huisjes en windmolens, zijn als het ware rondgestrooid in de vlaktes van Alentejo. Het loont absoluut de moeite om deze sublieme plekjes te bezoeken. Mis Alvito en Viana do Alentejo niet, ontdek Alcoutim en Mértola.

Witte dorpjes © iStockphoto

6. Verrassingen onderweg: Almendres © iStockphoto

Tijdens een rondreis langs de rustige landwegen van Alentejo rij je van de ene verrassing naar de andere. De plekken bekoren vooral omdat ze buitengewoon zijn: de menhirs en steencirkels van Almendres, de marmergroeven van Borba, de paardenfokkerij Alter Real, de Romeinse ruïnes van Miróbriga.

Verrassingen onderweg: Mirobriga © iStockphoto

7. Prachtige wandelroutes © iStockphoto

Alentejo biedt een uitstekend decor voor een actieve vakantie. Een greep uit het aanbod: Rota Vicentina, de 400 km bewegwijzerde wandelroute, waarbij je kan kiezen tussen de route langs de kust (de prachtige Fisherman's Trail), of de route landinwaarts (de Historical way, die onlangs het certificaat Leading Quality Trails - Best of Europe ontving). Daarnaast is er de Transalentejo en de Alentejo Feel Nature. Je kan ook bergwandelen in de Serra de São Mamede, surfen en zeilen in Vila Nova de Milfontes, kanovaren op de Rio Guadiana, paardrijden door de wijngaarden.

Wandelen © iStockphoto

8. Artisanaal © iStockphoto

Liefhebbers van volkskunst, oude ambachten en artisanale voorwerpen komen in Alentejo aan hun trekken. Arraiolos is de hoofdstad van de traditionele Alentejo-tapijten, in Portalegre draaien de weefgetouwen sinds de 17de eeuw, kurkeik wordt overal verwerkt in gebruiksvoorwerpen, in zowat ieder dorp staat een olijfpersmolen, in de artisanale ateliers van Alter do Chão wordt leer bewerkt en voor beschilderd keramiek moet je naar Reguengos de Monsaraz.

9. Heerlijk eten © iStockphoto

De keuken van Alentejo is eenvoudig en authentiek, de gerechten zijn bereid met de producten van het land en volgens recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Probeer de kleine restaurants op het platteland. Op de menukaart (prato de dia, dagschotel) staan gerechten die de lokalen bewoners ook thuis eten. Voeg daarbij Alentejo als wijnstreek, met een rijke traditie en die uitstekende wijnen voortbrengt.

Eten © iStockphoto

10. Stranden en meren © iStockphoto

Bij het Alqueva meer (foto) is het mogelijk om een eigen woonboot te huren en zo de Alentejo te ontdekken vanop het water. Daarnaast is het een geschikte recreatielocatie om te zeilen, suppen en kanoën.

10. Stranden meren © iStockphoto

Gezinnen genieten op de stranden van São Torpes, Morgável, Praia Grande de Porto Covo, Ilha do Pessegueiro en Vale Figueiros, terwijl de verlaten stranden en fijne golven even verderop de Alentejo tot een heus surfersparadijs maken.

10. Stranden en meren © iStockphoto