Spaans dorp dat naar Franco genoemd werd krijgt andere naam

.

Het Spaanse dorp Guadiana del Caudillo, dat genoemd werd naar dictator Franco, gaat van naam veranderen.

Het Spaanse dorp Guadiana del Caudillo, dat genoemd werd naar dictator Franco, gaat van naam veranderen. Dat heeft de toekomstige socialistische burgemeester van het dorp beslist. Zijn rechtse voorganger had een naamsverandering steeds resoluut geweigerd.

.
.© Reuters

Francisco Moreno zei in een video dat zijn eerste taak als burgemeester het indienen van een document wordt om ‘symbolen uit de tijd van Franco weg te halen en de naam van mijn dorp te veranderen, om zo de wetgeving te respecteren’.

Moreno’s voorganger, een lid van de extreemrechtse partij Vox, weigerde jarenlang om de naam van het dorp in Extremadura, in het westen van Spanje, te veranderen. Op het gemeentehuis hangt zelfs nog een gedenkplaat ter ere van Franco. Volgens Moreno liep het dorp door de weigering van zijn voorganger 400.000 euro aan subsidies mis.

Guadiana del Caudillo werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gesticht door het regime van ‘Caudillo’ (militair en politiek leider) Francisco Franco (1939-1975), om landbouwactiviteiten te ontwikkelen in de arme landelijke regio.

In dezelfde periode werden ook andere dorpen opgericht, waarvan er enkele vandaag nog verwijzen naar Franco. Ten zuiden van Madrid vinden we bijvoorbeeld Alberche del Caudillo en Llanos del Caudillo.

.
.© Reuters

Nochtans verplicht een wet uit 2007 de gemeenten om publieke symbolen die de dictatuur of de aanhangers van Franco tijdens de burgeroorlog van 1936 tot 1939 vereren, weg te halen. Veel rechtse administraties weigeren dat echter, omdat ze vinden dat zo’n operatie wonden uit het verleden opnieuw opent.

.
.© Adolfobrigido, Wikicommons

De socialistische regering van Pedro Sanchez heeft in maart nog aangekondigd dat het stoffelijk overschot van Franco uit het mausoleum Valle de los Caidos gehaald zal worden, om het op 10 juni aan de zijde van zijn echtgenote te begraven op een kerkhof ten noorden van Madrid.

.
.© Adolfobrigido, Wikicommons
.
.© Adolfobrigido, Wikicommons
.
.© Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content