Ski Expérientiel: belevenissen naast het skiën

© iStockphoto

Een wintersportvakantie is de laatste jaren enorm veranderd: het gaat niet meer alleen om het skiën, maar ook om speciale ervaringen opdoen waar we later nog vaak aan terug zullen denken, over het creëren van fijne herinneringen. In Frankrijk bestaat er zelfs een speciale term voor: ski expérientiel, ‘ervaringsskiën’. In de Franse skigebieden komen dan ook steeds meer bijzondere activiteiten die je op of naast de piste kunt ondernemen.

1.Telemarken

De oervorm van skiën, bedacht door een man uit het dorpje Telemark in Noorwegen waarbij de hakken niet vastzitten aan de ski’s. In Auron en Peyragudes kan je gratis deelnemen aan een eerste kennismaking met deze aparte skitechniek.

2. Snowkiten

Een soort van kitesurfen waarbij je wordt voortgetrokken door een grote vlieger, maar dan op de sneeuw in plaats van op het water. De wind bepaalt min of meer welke kant je opgaat. Iedereen vanaf 8 jaar kan het leren. Een aanrader: snowkiten op de Col du Petit Saint-Bernard in La Rosière met prachtig zicht op de Mont Blanc.

3. Ski-joëring

Een manier van skiën waarbij je op de ski’s wordt voortgetrokken door een dier, meestal een paard. De sport ontstond zo’n 4000 jaar geleden toen de inwoners van Scandinavië tijdens de lange winters op deze manier van de ene naar de andere plaats reisden. De afgelopen tien jaar is ski-joëring nieuw leven ingeblazen. Je hoeft er niet voor te kunnen paardrijden, maar je moet wel bochten kunnen maken op de ski’s. De sport is geschikt voor kinderen vanaf 6/7 jaar. In Morzine kunnen kinderen vanaf vijf jaar het al doen, maar dan met een pony.

Ski-joëring
Ski-joëring © iStockphoto

4. Sleeën

Een leuke sneeuwactiviteit die je bijna altijd – zowel overdag als in het donker – en overal kan beoefenen. Sleeën bestaan bovendien in allerlei soorten: paret, airboard, snakegliss en de nieuwste aanwinst, de Yooner. De Yooner was vroeger een kinderslee met een staaf tussen de benen om je aan vast te houden. Die is in een nieuw jasje gestoken en kan je onder andere gebruiken in Morzine op de skipistes wanneer die gesloten zijn voor de skiërs. De snakegliss is een sliert van aan elkaar vastgebonden sleeën. Het is een leuke activiteit voor de late namiddag die je onder andere kan beoefenen in Les Menuires, Alpe d’Huez, Courchevel en La Plagne.

5. IJsvissen

Deze uit het hoge noorden afkomstige sport kan je nu ook beoefenen in Frankrijk. Je maakt een gat in een bevroren meer en probeert met een haak vissen te vangen. Het kan bijvoorbeeld in Lac de Vonnes in Châtel, Les Gets en Morzine. Je krijgt begeleiding en kunt gebruik maken van het benodigde materiaal.

6. Skiën in het donker of afdalen met brandende fakkels.

Het is een magische ervaring: deelnemen aan een nachtelijke afdaling met brandende fakkels in de hand. De tocht wordt meestal begeleid door een lichtspektakel. Veel wintersportplaatsen organiseren zo’n afdaling eens per week. Skiën in het donker is onder andere mogelijk in Le Grand-Bornand, Châtel, Alpe d’Huez en op het nieuwe skidomein Mille8 in Les Arcs. Zo’n nachtelijke skipartij is extra bijzonder bij volle maan. Daarom organiseren plaatsen als La Clusaz, Auron, Vars en Alpe d’Huez ‘Full Moon’ skiavonden, vaak gecombineerd met een diner.

Ski Expérientiel: belevenissen naast het skiën
© iStockphoto

7. Ritje in een koets

Een pittoreske en in het bijzonder voor kinderen leuke manier om Megève en omgeving te ontdekken.

8. Ritje in een door husky’s voortgetrokken slee

Je mag ook zelf de teugels in de hand nemen. Je krijgt dan aanwijzingen van de musher. Ook kinderen kunnen dat al doen. Waar kan het? Onder andere in Les 2 Alpes, Megève, La Clusaz, Les Arcs, Les Menuires, Méribel, Montgenèvre, Orcières, Peyragudes…….

9. Wandelen op sneeuwschoenen.

In Les Gets kan je een halve dag een wandeling op sneeuwschoenen maken in het spoor van gemzen en moefflons: wandelen door de weidse natuur, gezonde berglucht inademen en hopelijk wilde dieren tegenkomen. In Chastillon kan je deelnemen aan een educatieve wandeling op sneeuwschoenen waarbij je de Vacherie bezoekt en ziet hoe kaas en zuivel gemaakt wordt. In La Rosière is het dan weer mogelijk om een nachtelijke wandeling door een majestueus landschap te maken. Onderweg kan je op temperatuur en krachten komen met een smakelijk fondue. In Les 2 Alpes wordt zo’n nachtelijke wandeling afgesloten met een diner.

10. Mille8 in Les Arcs

Dit gloednieuwe en innovatieve skidomein biedt op een ludieke en originele manier een groot aantal activiteiten voor alle leeftijden en zowel voor skiërs als niet- skiërs. Zo is er een thematische, verlichte skiroute door het bos, en freestyle baan met sculpturen en hindernissen, een rodelbaan op sneeuw, een gedeelte voor beginnende skiërs, een stuk voor kinderen met toboggan baan, iglo’s en een baby snowpark en een 3800 vierkante meter groot waterpark voor kinderen en volwassenen.

Pistenbully
Pistenbully© iStockphoto

11. Freestylen

Een spectaculaire vorm van skiën of snowboarden waarbij je allerlei trucs uitvoert zoals sprongen, salto’s, glijden over buizen. Bij twee bestaande freestyleparken, in La Clusaz en Les 2 Alpes, zijn aparte gedeeltes gekomen voor skiërs die beginnen met freestylen. Zowel experts als beginners kunnen zo deze sport op eigen niveau beoefenen. Ook Tignes, dat bekendstaat om de X Games en halfpipe XXL, heeft het wintersportaanbod voor kinderen uitgebreid met een speciaal minifunpark voor de allerkleinsten vanaf 2,5 jaar.

12. Een kijkje achter de schermen

Wanneer de skipistes gesloten zijn, gaan machines en mensen aan het werk om de pistes weer sneeuwklaar te maken voor de volgende ochtend. De Franse skistations openen nu hun deuren voor een blik achter de schermen bij al deze activiteiten. Bezoek een sneeuwfabriek in Vars La Forêt Blanche, Isola 2000 en Serre-Chevalier Vallée. Bestuur zelf de pistenbully in Auron, Isola 2000, Serre-Chevalier Vallée en Peyragudes. Wees in de ochtend bij de opgaande zon de eerste die de vers geprepareerde piste opgaat in Les 2 Alpes, La Plagne, Les Arcs, Les Menuires. Omgekeerd kan je er in Courchevel bij zijn wanneer bij het vallen van de schemering de pistes gesloten worden.

Meer informatie over Wintersport in Frankrijk: Officiële website voor toerisme in Frankrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content