Rijksmuseum publiceert meest gedetailleerde afbeelding van de Nachtwacht ooit

.

Het Rijksmuseum heeft de grootste en meest gedetailleerde afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt op zijn website gepubliceerd. Je kan zo ver inzoomen dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf van De Nachtwacht zichtbaar worden.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘Voor onderzoekers is de foto een belangrijke bron van kennis en de online-bezoekers kunnen zich tot in het kleinste detail verwonderen over Rembrandts meesterwerk.’

Om deze foto te kunnen maken zijn maar liefst 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s. Deze foto’s zijn met behulp van ‘neural networks’ digitaal aan elkaar genaaid. De afbeelding bestaat uit in totaal 44,8 gigapixels (44.804.687.500 pixels). De afstand tussen de pixels is 20 micrometer (0,02 mm). Dit stelt de wetenschappers in staat het schilderij op afstand zeer nauwkeurig te bestuderen. De foto wordt ook gebruikt om alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeurig bij te kunnen houden.

Bekijk de foto

Vanaf woensdag 13 mei worden ook de werkzaamheden van Operatie Nachtwacht in de glazen ruimte in het museum, hervat. In het verder nog lege Rijksmuseum gaan de onderzoekers verder met het bestuderen van de staat van en het onderzoek naar Rembrandts grootste schilderij. Vanwege de Corona-crisis lag het werk in de glazen ruimte twee maanden stil. Wel is het team doorgegaan vanuit huis met het analyseren van de eerder verkregen onderzoeksdata.

Het protocol voor het werken in de glazenruimte is aangepast aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Dit heeft tot gevolg dat er, om minimaal 1,5 meter afstand te kunnen houden, niet meer dan twee personen tegelijkertijd aan het schilderij kunnen werken.

.
.© Rijksmuseum

De Corona-crisis zorgt ervoor dat de tweede fase van het project, de restauratiefase van Operatie Nachtwacht, is verplaatst naar begin 2021. Deze zou na de zomer van start gaan, maar dat is niet langer haalbaar.

Weer open

Het Rijksmuseum zal op 1 juni weer de deuren open. Er worden wel de nodige maatregelen genomen om een bezoek veilig te laten verlopen. Voorlopig is het alleen mogelijk om een kaartje te kopen via de website van het Rijksmuseum. Via de website van het Rijksmuseum is een tijdsblok te boeken waarop men het museum binnen kan gaan. Zo kan het aantal bezoekers dat tegelijk in het museum aanwezig is, gereguleerd worden. Ook worden extra hygiëne-maatregelen getroffen voor zowel het publiek als voor de medewerkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content