Retourtje Londen

1 © Richard Powers

Waar?

De Britse hoofdstad Londen.

Waarom?

De opening van het nieuwe Tate Modern Museum op 17 juni.

Wat valt er te beleven?

In 2000 opende Tate Modern de deuren. Het museum is ondertussen uitgegroeid tot de populairste galerie voor moderne kunst in de wereld. Architecten Herzog & de Meuron ontwierpen het nieuwe gebouw met zestig procent meer expositieruimte. Het biedt plaats aan werken van meer dan 250 kunstenaars uit 50 landen.

Hotel?

CitizenM London Bankside hotel ligt vlak bij Tate Modern en heeft veel oog voor kunst. De gasten worden verwelkomd door een groot kunstwerk aan de gevel, met daarop de tekst Another World Is Possible van Mark Titchner. In de lobby, ingericht als huiskamer van een reisliefhebber, valt een 35 meter hoge wandschildering van trendy artiestencollectief Assume Vivid Astro Focus (AVAF) op. En in een winkel in de vorm van een zwart boek, kunnen gasten boeken over fotografie, architectuur, kunst en reizen kopen.

Ondanks de centrale ligging in een van de duurste steden ter wereld is hotel CitizenM heel betaalbaar, met kamers vanaf 119 euro. De Nederlandse hotelketen hanteert dan ook “betaalbare luxe” als leuze. Die luxe komt tot uiting in ruime bedden, regendouches, grote werkruimte, gratis films en internet, en in iedere kamer een tablet waarmee de gasten de lichten, de tv, de luiken, de temperatuur en de wekker kunnen bedienen.

Niet alleen in de hotelkamers is het aangenaam toeven, maar ook in het atrium, waar berkenboompjes, hangende lantaarns en zachte verlichting een rustgevende sfeer creëren. Het restaurant is ontworpen als een gezellige familiekeuken. ’s Ochtends kunnen gasten er terecht voor verse broodjes, ’s middags voor een lichte lunch, ’s avonds voor eenvoudige diners en 24 uur per dag voor snacks.

CitizenM London Bankside hotel, 20 Lavington Street, London SE1 0NZ, tel. : +44 (0)203 519 16 80

Tips

Grafisch vormgever Eva Goethals en Stijn Van de Voorde van Studio Brussel maakten naar aanleiding van 60 jaar popmuziek (1956-2016) het project POP=ART waarbij ze quotes uit 60 popsongs uit elk jaar van de afgelopen 60 jaar vertaalden naar kunstwerken: van Heartbreak Hotel van Elvis Presley tot When We Were Young van Adele. Ook Belgische songs komen aan bod. Begin dit jaar waren de kunstwerken te zien in Museum M in Leuven. Nu is Londen aan de beurt: van 16 juni t.e.m. 18 juli wordt er op Brick Lane (Shoreditch) een expo gewijd aan POP=ART.

Lezerstips

Voor wie van contrasten houdt: Leicester Place is een zijstraat van Leicester Square, de place to be voor cinemaliefhebbers. In Leicester Place vind je de kerk Notre Dame de France, een haven van rust met een betoverende muurschildering van Jean Cocteau. Aan metrostation Old Street begint hippe wijk Shoreditch, vol met mural art. Tussen alle graffitikunstwerken ook werk van de Gentse artiest ROA. Een lust voor het oog. (Anna Vakaet uit Melsen)

Old Spitalfields Market ! Niet alleen de markt is geweldig maar ook de buurt : trendy en vernieuwend. (Corine Ravenstein uit Veldhoven, Nederland) (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content