Red Star Line Museum toont cruisetoerisme tijdens de ‘roaring twenties’

© Belga

In het Red Star Line Museum op het Antwerpse Eilandje opent vrijdag 14 oktober “Cruise Away”, een tijdelijke expo rond een minder bekend verhaal uit de geschiedenis van rederij Red Star Line: het cruisetoerisme tijdens de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

De tentoonstelling Cruise Away biedt een blik op het leven aan boord, zowel van de rijke Britse en Amerikaanse toeristen en zakenlui als van de bemanning.

Rederij Red Star Line is bij ons vooral bekend van de zowat 2 miljoen migranten die vanuit Antwerpen richting Verenigde Staten trokken eind negentiende en begin twintigste eeuw. Toen de Amerikaanse overheid vanaf 1921 immigratiequota invoerde, moest het bedrijf echter stilaan op zoek naar andere inkomsten. Daarom liet het verschillende schepen ombouwen tot cruiseschip.

Het Red Star Line Museum verzamelde onder meer dagboeken en reisverslagen van passagiers en bemanning, maar ook origineel beeldmateriaal dat in 1927 tijdens een wereldreis door een passagier werd gefilmd. De expo plaatst de luxe en overdaad van de cruises in contrast met de contacten die de reizigers op hun stopplaatsen hadden met de vaak in armoede levende lokale bevolking.

Fotografe Mashid Mohadjerin volgde onlangs ook een stuk van de route van een Red Star Line-cruise door de Middellandse Zee om een hedendaagse aanvulling op het historische verhaal te maken.

“Cruise Away” loopt van vrijdag 14 oktober tot en met zondag 23 april. Op 22 oktober organiseert het museum bovendien een “roaring twenties”-dansavond voor wie de sfeer op de cruiseschepen wil herbeleven. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content