Picasso daagt het verleden uit in Londen

Wie de prestigieuze Picasso-tentoonstelling in Parijs gemist heeft, kan zijn schade nog tot 7 juni inhalen in Londen. Al is de expositie in The National Gallery wat ingekort, toch geeft ze nog een goed beeld van hoe Picasso zich positioneerde ten opzichte van zijn grote Europese voorgangers.

De tentoonstelling ‘Picasso: Challenging the past’ stelt de invloed van de oude meesters op Picasso centraal. Al tijdens zijn jeugd trok de Spaanse schilder naar het Prado in Madrid om er wereldberoemde landgenoten zoals Goya en Velázquez te bestuderen.

Maar ook schilders zoals Rembrandt, Delacroix, Ingres, Manet en Cézanne hadden een sterke invloed op Picasso. Via het naschilderen van de werken nam hij hun techniek in zich op. Door die in zich op te nemen en te vermengen met zijn eigen ideeën kwam hij tot een geheel nieuwe stijl. Al is de invloed niet altijd even direct zichtbaar, soms parodieert de kunstenaar zijn voorgangers zelfs.

Hoogtepunt

De tentoonstelling is thematisch opgebouwd. Zo kan je bijvoorbeeld een zelfportret van Picasso zien, dat gebaseerd is op het wereldberoemde zelfportret met strooien hoed van Vincent van Gogh. Of zie je naakten van Picasso die gebaseerd zijn op schilderijen van Ingres of Degas.

De climax van de tentoonstelling bevindt zich in de laatste zaal, die van de ‘Variaties’. Daar staan Picasso’s interpretaties van ‘Déjeuner sur l’herbe’ van Manet, ‘Las Meninas’ van Velázquez, ‘De Sabijnse vrouwen’ van David en/of Poussin en ‘Vrouwen van Algiers’ van Delacroix.

Grafisch werk

Verspreid over de zes thematische zalen vind je werk uit de hele carrière van Picasso. Doorheen de tentoonstelling komt de enorme diversiteit van zijn oeuvre dan ook sterk tot uiting. Die variatie dankt Picasso onder andere aan zijn studie van de oude meesters.

Tegelijk met de schilderijententoonstelling in de Sainsbury-vleugel loopt er in de National Gallery een tentoonstelling over zijn grafische werk. Ook daar komt het thema van de variaties op de grote meesters terug.

Meer info

National Gallery

Tentoonstellingsoverzicht Londen door Eurostar

Foto copyright: RMN / Jean-Gilles Berizzi / Succession Picasso / DACS 2009

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content