Pergamonmuseum in Berlijn sluit tot 2019

© Reuters

Het Pergamonaltaar, een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn, zal jarenlang voor het publiek ontoegankelijk zijn.

In het zog van de restauratie van het Pergamonmuseum moet de zaal met het altaar uit Klein-Azië vanaf 29 september 2014 tot vermoedelijk 2019 gesloten blijven. Dat deelde voorzitter Hermann Parzinger van de Stichting Pruisisch Cultuurbezit mee.

Het Pergamonmuseum op het Museumeiland is met jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen bezoekers één van de populairste plaatsen van de staatsmusea. In de omgeving zal een tijdelijke tentoonstelling met een panorama van het Pergamon van de kunstenaar Yadegar Asisi voor een surrogaat zorgen.

Noodmuseum

Al in 2011/2012 werd het werk van Asisi voor het Pergamonmuseum getoond. Dat zal nu verhuisd worden. Bovendien zullen de originelen uit het Pergamon, waaronder alle friezen van de Telephosmythe in een noodmuseum ondergebracht worden. De stichting is echter nog op zoek naar geld voor het project, omdat de eigen middelen onvoldoende zijn, aldus Parzinger.

Het Pergamonmuseum wordt de grootste bouwwerf op de Museeninsel, het Museumeiland. Daar zullen de werken tot 2025/26 duren. Voorzien is dat tegen 2019 de noord- en middenvleugel gerestaureerd zijn, daarna komt de zuidvleugel aan de beurt.

Ook de Neue Nationalgalerie aan het Cultuurforum wordt eind 2014 wegens renovatie drie tot vier jaar gesloten. Daar vonden de grootste publieke successen van de voorbije jaren plaats, met onder meer de exposities uit het Museum of Modern Art in New York en over de Duitse Naoorlogse Kunst. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content