Originele reistips: Zo word je een local in Finland

Lordi © Reuters

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: Matti Rönkä – Grensgeval :

Finse thrillerauters? Ze bestaan. Matti Rönkä is er een van. In grensgeval houdt de sympathieke Viktor Kärppä, een soort privédetective, zich bezig met al dan niet duistere zaakjes op de grens van Rusland en Finland.

Film: The Man without a Past (Aki Kaurismak)

M is een man zonder verleden. Hij komt aan in Helsinki en wordt daar door dieven aangevallen en overvallen. Hij wordt wakker in een ziekenhuis zonder te weten wie hij is. En in tegenstelling tot wat je zou verwachten in een film, gaat M niet op zoek naar zijn verleden. Hij ‘ondergaat’ zijn toestand en probeert er het beste van te maken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Muziek: Lordi

Eens om de zoveel jaar levert het Eurovisiesongfestival een winnaar die blijft hangen. Is het niet met het nummer, dan wel met de looks. In 2006 won Lordi, een Fins collectief van als monsters vermomde popartiesten die deden alsof ze een hardrockgroep waren. It’s the arockalypse, zong de groep. Tot grote ergernis van Kate Ryan, die ondanks haar kniezwengel geen memorabele prestatie neerzette.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassing:

Probeer een van de gekke kampioenschappen mee te maken die alleen in Finland worden gehouden: vrouwdragen, mobiele telefoonwerpen, moerasvoetbal of rendierracen.

Nuttige woorden:

Kiitos: dank u

Moi, Moikka, Hei, Heippa, Terve: al deze woorden kunnen gebruikt worden als begroeting bij aankomst of afscheid.

Anteeksi: excuseer mij (altijd handig om je in de lokale taal te verontschuldigingen als je tegen iemand botst op straat)

Pussi: is een veel gebruikt woord in het Fins en betekent zak. Begin dus niet te giechelen als je op een handtas ‘megapussi’ zit staan. Of ook een karkkipussi bestaat (karkki is snoep).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content