Ook koralen op Maldiven verbleken massaal

© Reuters

Niet alleen het Australische Groot Barrièrerif is zwaar getroffen door verbleking, ook de koralen op de Maldiven lijden steeds meer onder de opwarming van het zeewater.

Uit de Maldiven, een uitgestrekte eilandengroep in de Indische Oceaan, komen sinds vorige maand steeds meer berichten over verblekende koraal. Zowel duikers als satellietbeelden geven aan dat grote delen van de riffen het steeds zwaarder hebben door het opwarmende zeewater. De Amerikaanse klimaatdienst NOAA verwacht dat de situatie de komende weken nog verergert.

Het zwaarste getroffen zijn de buitenste koralen. Daarvan is al 60 tot 80 procent verbleekt. Slechts 5 tot 10 procent van de buitenste koralen is nog gezond te noemen.

De Maldiven worden gevormd door meer dan duizend koraaleilanden die zich over een oppervlakte van 90.000 vierkante kilometer uitstrekken.

Alarm over Groot Barrièrerif

Vorige maand ging veel internationale aandacht naar het Groot Barrièrerif in Australië. Een studie kwam toen tot de alarmerende conclusie dat 93 procent van dat rif getroffen is door verbleking. De onderzoekers hadden nog nooit verbleking op zo’n schaal gezien.

In 1998 werd ook massale verbleking van de koralen vastgesteld, eerst in het Groot Barrièrerif, vervolgens in andere delen van de wereld, onder meer op de Maldiven.

De vrees bestaat dat de verbleking zich nu verder verspreidt in de Indische Oceaan en Zuidoost-Azië en naarmate de zomer nadert ook noordelijker te zien zal zijn, onder meer in het Midden-Oosten en de Caraïben.

Klimaatverandering warmt zeewater op

Verbleking wijst erop dat koraal afsterft. De grote schuldige is het weerfenomeen El Niño, waardoor het zeewater, dat al gestaag opwarmt door klimaatverandering, dit seizoen nog warmer is geworden.

Als koralen sterven, duurt het makkelijk meer dan tien jaar voor er nieuwe in de plaats komen.

Ruim 170 landen beloven de opwarming van de aarde onder 2 graden te houden en te streven naar een opwarming van maximaal 1,5 graad. Die halve graad betekent een enorm verschil voor de koraalriffen, berekenden Europese onderzoekers vorige week.

Als de aarde 2 graden warmer wordt, dan lopen zo goed als alle tropische koraalriffen het risico zwaar achteruit te gaan door verbleking vanaf 2050. Blijft de opwarming beperkt tot 1,5 graad, dan loopt “slechts” 90 procent van de koraalriffen dat risico vanaf 2050 en daalt dat verder tot 70 procent in 2100. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content