Ontdek Nis, geboortestad van keizer Constantijn de Grote

© iStockphoto

De vele historische gebouwen en archeologische vondsten maken van Nis een heuse culturele trekpleister. Daarnaast is Nis, met zijn 300.000 inwoners de derde grootste stad van Servië, ook vandaag nog een belangrijke industriestad.

Dat Nis wel eens verward wordt met de gelijknamige Franse badstad aan de Côte d’Azur hoeft niet te verbazen. Veel gelijkenissen tussen beide zijn er verder niet. Nis ligt niet aan zee, maar wel aan de Nisava rivier, een zijrivier van de Morava. Daarnaast is de geschiedenis in Nis nog veel tastbaarder aanwezig en is het één van de oudste steden in Europa.

Als geboortestad van keizer Constantijn de Grote (stichter van Constantinopolis, het huidige Istanbul) was het een handelsstad tussen het Oost- en West-Romeinse Rijk. Ook vandaag is Nis nog altijd één van de belangrijkste industriesteden van de Balkan (met heel wat bedrijven actief in elektronica, mechaniek en textiel) en ligt het op de drukke verkeersas richting de Adriatische, Egeïsche en Zwarte Zee. Maar meer nog dan industriestad is Nis een stad waar cultuurliefhebbers aan hun trekken komen.

Fort van Nis, één van de best bewaarde in Europa

Het fort van Nis is dé trekpleister van de stad. Het fort werd gebouwd door de Turken in de eerste helft van de 18de eeuw. Met zijn 2,1 km lange omwalling die 8m hoog en 2m dik is, torent het fort stevig boven de stad uit. Het fort is open voor publiek en ieder jaar wordt er het befaamde jazzfestival Nisville georganiseerd, één van de belangrijkste festivals in de Balkan. Aan de voet van het fort zijn er gezellige cafeetjes waar het leuk toeven is en je een lekkere Lav (lokaal biertje) kunt drinken.

Schedeltoren

Céle Kula of de Schedeltoren is een luguber monument dat dateert uit de 19de eeuw en door de Turken werd opgetrokken na de slag om Cegar. De toren werd namelijk gebouwd met de onthoofde schedels van de Servische gesneuvelden. De toren werd niet toevallig langs de oude route naar Constantinopolis gebouwd en was een duidelijk signaal dat men niet tornt aan de macht van het Ottomaanse Rijk. Van de 952 originele schedels blijven er momenteel nog maar 58 over na plunderingen. De toren is wel iedere dag geopend voor bezoekers, met uitzondering van maandag.

Concentratiekamp van Crveni Krst

Een ander relict van het rijke oorlogsverleden van Nis is het concentratiekamp van Crveni Krst (Rode Kruis), één van de weinige concentratiekampen die nog open zijn voor publiek. Zowat 35.000 gedeporteerde Serven, Roemenen en Joden passeerden in Crveni Krst. Meer dan 10.000 lieten er hun leven. Het kamp is dagelijks open voor publiek.

Mediana, archeologische site uit de tijd van Constantijn de Grote

Naissus, zoals Nis genoemd werd ten tijde van de Romeinen, was de geboorteplaats van Constantijn de Grote, stichter van Constantinopel (het huidige Istanbul) en de eerste Christelijke keizer. Uit zijn tijd dateert Mediana, een woonwijk waar de toenmalige gegoede klasse van Naissus woonde. De restanten van Mediana zijn ondermeer een luxueuze villa bloot, inclusief thermen, watertoren, fresco’s en twee kerken. Ook in andere delen van Nis kan je nog restanten terugvinden uit de periode van Constantijn de Grote.

Tinkers Alley, ontmoetingsplaats voor een avondje uit

Dat Nis altijd een belangrijke handelsstad geweest is blijkt ook uit Tinkers Alley. Een straat die vroeger uitsluitend door kopersmeden en andere ambachtslui werd bewoond. Tegenwoordig hebben de kopersmeden plaats gemaakt voor de lokale horeca met overal gezellige terrasjes.

In de omgeving van Nis: de indrukwekkende natuur van Stara Planina

Op zo’n 50km van Nis bevindt zich Stara Planina (oftewel de Oude Berg), het hoogste bergmassief van Servië met pieken tot 2.100 meter. In de winter is het een geliefd skioord en in de zomer kan je er volop wandelen. Stara Planina vormt de natuurlijke grens met Bulgarije. Het Servische deel heeft een oppervlakte van 1.800 km2 en ligt bezaaid met watervallen, bergriviertjes, weiden en bossen.

In de omgeving van Nis, met de bergen Suva Planina en Svrljiske, liggen pittoreske dorpjes en met zijn prachtige vergezichten is het een waar paradijs voor wandelaars en bergfanaten. Suva Planina betekent ‘droge berg’ in het Servisch en bestaat hoofdzakelijk uit kalkgesteente. Vanop de top van Trem (1.809m) en Sokolov kamen (1.523m) kan je genieten van een onvergetelijk zicht op rotsachtige hellingen en dichtbegroeide beukenbossen. De meeste fiets- en wandeltochten vertrekken vanuit Bojanine, zo’n 27km van Nis.

Tot slot heb je de kloof van Sicevo die tot 400m diep en 17km lang is. De kloof bevindt zich op de route naar Sofia, aan het uiteinde van de hellingen van Suva Planina en Svrlji¨ke.

Rechtstreekse vlucht van Eindhoven naar Nis met WizzAir

Voortaan kan je tweemaal per week (op maandag en vrijdag) rechtstreeks van Eindhoven naar Nis vliegen met lagekostenmaatschappij WizzAir. Voor de Oost-Europese carrier is het de tweede Servische bestemming die ze aanbiedt vanuit Eindhoven. Zo kan je met WizzAir ook rechtstreeks van Eindhoven naar Belgrado.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content