Zwarte neushoorns zijn met uitsterven bedreigd: er leven er nog maar zowat 5.500 in het wild in Afrika. Ze worden gestroopt om hun hoorns. Mensen, vooral in Azië, geloven dat de hoorns geneeskrachtige of afrodiserende eigenschappen hebben.

'De export van zwarte neushoorns naar andere landen op het Afrikaanse continent is een belangrijke verschuiving in onze inspanningen om de soort voor uitsterven te behoeden', zei Ntsikelelo Dlulane van de Zuid-Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie Ezemvelo KZN Wildlife. 'De zwarte neushoorn komt alleen in Afrika voor en het is daarom aan het continent als geheel om verantwoordelijkheid te nemen voor het voortbestaan van de soort', voegde hij eraan toe.

Bewaking

De zeventien dieren werden in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal gevangen en gedurende zes weken in quarantaine geplaatst voordat ze naar de Malawische hoofdstad Lilongwe gevlogen werden. Dan werden ze naar het nationale park Liwonde gebracht, waar ze werden vrijgelaten. Om de neushoorns in de natuurreservaten van Malawi te beschermen, wordt toezicht gehouden vanuit de lucht, patrouilleren rangers en dragen dieren trackingsensoren.

De verhuizing kaderde in een project van WWF (World Wildlife Fund). Het was de eerste keer dat zwarte neushoorns voor dit project een grens overstaken om hervestigd te worden.

Zwarte neushoorns zijn met uitsterven bedreigd: er leven er nog maar zowat 5.500 in het wild in Afrika. Ze worden gestroopt om hun hoorns. Mensen, vooral in Azië, geloven dat de hoorns geneeskrachtige of afrodiserende eigenschappen hebben.'De export van zwarte neushoorns naar andere landen op het Afrikaanse continent is een belangrijke verschuiving in onze inspanningen om de soort voor uitsterven te behoeden', zei Ntsikelelo Dlulane van de Zuid-Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie Ezemvelo KZN Wildlife. 'De zwarte neushoorn komt alleen in Afrika voor en het is daarom aan het continent als geheel om verantwoordelijkheid te nemen voor het voortbestaan van de soort', voegde hij eraan toe. BewakingDe zeventien dieren werden in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal gevangen en gedurende zes weken in quarantaine geplaatst voordat ze naar de Malawische hoofdstad Lilongwe gevlogen werden. Dan werden ze naar het nationale park Liwonde gebracht, waar ze werden vrijgelaten. Om de neushoorns in de natuurreservaten van Malawi te beschermen, wordt toezicht gehouden vanuit de lucht, patrouilleren rangers en dragen dieren trackingsensoren. De verhuizing kaderde in een project van WWF (World Wildlife Fund). Het was de eerste keer dat zwarte neushoorns voor dit project een grens overstaken om hervestigd te worden.