Toerist in eigen land: strek de benen tijdens deze prachtige natuurwandelingen

Hoge Venen, Dilbeek en Kalmthoutse Heide
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Trek eropuit in eigen land. Deze wandelingen van rond de tien kilometer in prachtige Belgische natuurgebieden zorgen voor de ultieme ontspanning.

Schorisse – het Burreken

Geprangd tussen de heuvels van de Vlaamse Ardennen ligt een van Vlaanderens mooiste bos- en natuurgebieden verstopt: het Burreken. De talrijke waterlopen creëerden een heuvellandschap met diep ingesneden valleien. De bronnen van deze beekjes kan je allemaal terugvinden in detalrijke laaggelegen bronbosjes. De steilste hellingen zijn bebost gebleven, wat afkalving voorkomt. De hogere gebieden zijn meestal akkerland en bieden door hun open karakter weidse uitzichten. De valleien met hun vochtige weiden, omzoomd door haag- en houtkanten, zijn dan weer eerder gesloten.

Ondanks zijn beperkte oppervlakte is dit feeërieke bos een hotspot voor biodiversiteit. De bodem is getooid met soorten als goudveil, bittere veldkers, en reuzenpaardenstaart. Iets verder verwijderd van de bronbeekjes groeien daslook, bosanemoon, speenkruid, slanke sleutelbloem, eenbes, dagkoekoeksbloem en spekwortel. Je kunt ook op speurtocht naar vuursalamanders, bonte spechten, reeën en vossen.

Afstand: 9 km

Vertrekpunt: De kerk van Schorisse

Route: Uitgezonderd in natuurreservaat Het Burreken volg je de door Natuurpunt bewegwijzerde route (blauwe rechthoekjes). De rest van de route maakt deels gebruik van wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen: 14 – 15 – 21 – 16 – 24 – 22

Meer informatie over deze wandeling kan je vinden in het Groot Wandelboek Vlaanderen (Lannoo). Meer weten over dit natuurgebied? Surf dan naar natuurpunt.be.

Het Burreken
Het Burreken© Getty

Connecterra Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen is een zeer groot natuurgebied van maar liefst 5700 hectare. Het strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Als wandelaar geniet je er van bossen en heidevlakten, grote waterplassen en hoge toppen met eindeloze vergezichten.

De ’terrils’ zorgen voor een unieke wandelbeleving. Deze mijnsteenbergen ontstonden door de ophoping van de overtollige grond die mee naar boven kwam met de vroegere steenkoolontginning. Ze zijn een onuitwisbare herinnering aan het mijnverleden van de regio. Drie van de vier nog aanwezige terrils binnen het wandelgebied kan je beklimmen. Vanaf hun toppen heb je een onvergetelijk uitzicht op het omliggende landschap van de Maasvallei en van het Nationaal Park Hoge Kempen.

De naam ‘connecterra’ is een samenvoeging van de woorden ‘connect’ (verbinden) en ’terra’ (aarde). Enerzijds is het een duidelijke verwijzing naar het mijnverleden, anderzijds duidt het haar missie, met name om haar bezoekers en wandelaars terug te leiden naar een ervaring en verbondenheid met de aarde. Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beheer van deze natuurlijke Limburgse natuurparel.

Afstand: 13 kilometer

Vertrekpunt: Hoofdtoegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen: Zetellaan, 3630 Maasmechelen (Eisden)

Route: Paarse route, bewegwijzerd

Voor meer informatie over de wandelroutes, toegangstickets en mogelijkheid tot excursies met rangers surf je naar connecterra.be.

Connecterra
Connecterra© Getty

IJsewandeling

In de natuur rond Huldenberg en Loonbeek vind je prachtige wandelroutes. Van weidse vlakten tot sprookjesachtige holle wegen. Onderweg geniet je van zicht op de mooiste weidebloemen, uitgestrekte akkers, de schittering van de zon op het water, dichte bebossing en vervallen serres. Het is een omgeving met genoeg afwisseling voor de wandelaar die graag verschillende landschappen doorkruist. De IJsevallei is een heuse parel in Vlaams-Brabant.

Afstand: 8.9 kilometer

Vertrek: Gemeenteplein Huldenberg

Knooppunten: 2 – 20 – 21 – 22 – 23 – 203 – 204 – 217 – 216 – 219 – 223 – 25 – 26 – 27 – 28 – 2

Surf naar huldenberg.be/Wandelen voor meer informatie.

IJssevalleiwandeling
IJssevalleiwandeling© LP

Polderbos/Hobokense polder

Dit gebied ligt vlakbij de stad en toch waan je je mijlenver van de beschaving. In het Polderbos, op een boogscheut van Antwerpen, kan je wandelen tussen de runderen en de vogels. Vanuit enkele kijkhutten kan je in stilte genieten van dobberende of neerstrijkende verenpracht. Naast de weldaad van wandelen in een bos, geniet je ook van mooie vergezichten op je route langs de Schelde. Ideaal voor wie geen wagen ter beschikking heeft, want je kunt er gewoon met de trein heen. Iedere derde donderdag van de maand tussen maart en november kan je onder begeleiding van een natuurgids op wandel. Afspraak aan het station van Hoboken-Polder.

Afstand: 9 kilometer (er zijn ook kortere routes beschikbaar)

Vertrek: Station Hoboken-Polder of het einde van de Petroleumkaai

Surf naar hobokensepolder.be voor meer informatie en een plannetje van de routes.

Polder van Hoboken
Polder van Hoboken© Getty

Assebroekse Meersen

Deze tocht leidt je door het beschermd landschap in de groene rand van de West-Vlaamse stad Brugge. Ten zuiden van de dorpskom van Ver-Assebroek ligt een uitgestrekt open draslandgebied (‘meersen’). Een complex van vochtige weiden en hooilanden, amper 4 tot 5 meter boven de zeespiegel gelegen, wordt door rijen knotwilgen en populieren in stukjes versneden. De naam ‘Assebroek’ zou afstammen van ‘Orsbroek’ (paardenmoeras). Historisch speelden de Assebroekse Meersen een belangrijke rol als opslagplaats voor water uit de omliggende gebieden. Door afwatering via een slotenstelsel en door de inzet van pompen is het gebied lang niet meer zo nat als vroeger. Toch omvat het amper akkers. Hier vind je een uitgestrekte oppervlakte aan historische graslanden met een rijk gevarieerde flora. Drie concentrische cirkels, met een buitendiameter van ongeveer 260 meter, wijzen op een vroege bewoning van het meersengebied.

Afstand: 7.6 kilometer

Vertrekpunt: Pastoor Verhaegheplein aan de kerk van de wijk Ver-Assebroek

Route: Je laat je leiden door enkele knooppunten van het Wandelnetwerk Velden en Meersen: 45 -43 – 42 – 37 – 36 – 35 – 34 – 33 – 27 – 25 – 45

Meer informatie over deze wandeling en de streek kan je vinden in het Groot Wandelboek Vlaanderen (Lannoo) of op de website van natuurenbos.be.

Kalmthoutse Heide

Door het begrazingsgebied van de Kalmthoutse Heide lopen verschillende wandelroutes, variërend in afstand. Je komt onderweg schapen of runderen, de ‘beheerders van de heide’, tegen die het onderhoud van dit purperen natuurgebied met plezier op zich nemen. Je wandelt er door heide, bos, vennen en duinen. De Kalmthoutse Heide mag zich sinds 2016 officieel ‘Stiltegebied’ noemen, dus genieten van de rust van de natuur is er een vaststaand feit. In ieder seizoen een bezoekje waard.

Afstand: 8.5 kilometer (wandelpad ‘Schaap’)

Vertrekpunt: Natuureducatief Centrum De Vroente, Putsesteenweg 129, Kalmthout

Meer informatie over de verschillende wandelroutes, begeleide excursies en waar je mag fietsen of je hond meenemen vind je via grenspark.be.

Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide© Getty

Tessenderlo

Deze wandelroute in Tessenderlo is de groene neus van Limburg. Dat zou je niet verwachten als je de oostkant bekijkt. Die wordt namelijk voor een groot stuk gedomineerd door de infrastructuur van Tessenderlo Chemie. De westkant is echter een oase van rust, dankzij zijn uitgestrekte bossen. Bovendien is Tessenderlo een grensgeval dat, in het uiterste westen, zijn groene neus in de aangrenzende provincies duwt. De groene punt bestaat uit een gigantisch boscomplex Gerhagen, dat naadloos aansluit bij Averbode. Vanaf de middeleeuwen startte de abdij van Averbode met de ontginning van de ‘woeste’ gronden. Veel later, onder impuls van de steenkoolindustrie werd het gebied aangeplant met snelgroeiend naaldhout: zowel grove als Corsicaanse den. Monotone aanplantingen van den domineerden het landschap. Door verantwoorde bosbouw en heideherstel in een recent verleden groeide Gerhagen uit tot een gediversifieerd bosgebied. Geniet er in alle rust van de natuur, want dit natuurgebied is sinds 1990 een van de stiltegebieden van Vlaanderen.

Afstand: 11.3 kilometer

Vertrekpunt: Parking Gerhagen

Route: Je volgt het eerste stuk van de Stiltewandeling. Daarna maak je voor een stukje gebruik van het wandelnetwerk met knooppunten (320 – 321 – 196 – 116 – 238 – 115 – 306 – 305)

Meer informatie over deze wandeling vind je in het Groot Wandelboek Vlaanderen (Lannoo)

Baraque Michel

Niet voor niets een klassieker onder de wandelingen in Wallonië. De Hoge Venen zijn immers een prachtig stukje België. Via de venen door de eikenbossen langs rivieren en valleien: een heerlijke wandeling in een divers natuurlandschap, deels op een houten paadje. De wandeling leidt van het hoogste punt van België naar het Croix des Fiancés. Je bewandelt dus letterlijk het dak van België.

Afstand: 13 km

Vertrekpunt: Baraque Michel

Route: Volg de groene rechthoek op witte achtergrond

Meer informatie over de wandelroute via walloniebelgietoerisme.be

Hoge Venen
Hoge Venen© Getty

Wéris

Dolmen en menhirs, ze hebben een magische aantrekkingskracht. Op deze mooie wandeling in bosrijk gebied kan je dat gevoel aan den lijve ondervinden. Wéris is een van de mooiste dorpjes in Wallonië en dus de perfecte uitvalbasis voor een wandeltocht. Alleen al voor het mysterieuze Duivelsbed op de route zou deze wandeling op je to-dolijst moeten staan. Wie meer wil weten over de dolmen kan afzakken naar het Megalietenmuseum (Maison des Mégalithes) in Wéris.

Afstand: verschillende routes van 5 (groene pijlen), 8 kilometer (blauwe pijlen) en 11 kilometer (rode pijlen)

Vertrekpunt: Place de la Pierre, Wéris. Parkeren kan achter de kerk en op Place Arsène Soreil

Route 55 langs de Hoëgne
Route 55 langs de Hoëgne© Getty

Hoëgnevallei

Route 55 in de Hoëgnevallei in de provincie Luik is een prachtige tocht door bossen en velden. Je waant je bij momenten in een ander land, zo indrukwekkend en woest is de natuur op deze route. Tijdens de schilderachtige wandeling passeer je langs kleine watervalletjes, romantische houten bruggen en steile paadjes. Een grote aanrader voor liefhebbers van mossen en varens. Onderweg kom je al eens hobbyfotografen tegen, die met hun camera de natuurpracht proberen te vangen.

Afstand: 10 kilometer, aangeduid met een blauw kruis

Startpunt: Pont de Belleheid – parking beschikbaar aan de overkant van de Hoëgnerivier.

Voor uitgebreide informatie over deze romantische route surf je naar tourismejalhaysart.be

De dam van Gileppe
De dam van Gileppe© Getty

Stuwdam van Gileppe

De bosrijke wandelroute rond het stuwmeer van Gileppe is een uitstapje waard. De stuwdam van Gileppe is een van de oudste van Europa en het Hertogenwald errond het grootste van ons land. In 1869 werd de dam gebouwd op vraag van de Vervierse wolproducenten. Sinds de laatste werken in 1971 heeft de Gileppestuwdam een capaciteit van 25 miljoen kubieke meter water. De leeuw, het symbool van de Gileppestuwdam, is een werk van Félix Antoine Bourré. De wandeling wijkt langzaam van het meer af en voert je het Hertogenwald in. Oorspronkelijk was dit bos het jachtgebied voor de hertogen van Limbourg. Je wandelt er tussen de naald- en loofbomen en passeert langs diepe valleien met beekjes. Een ideale plaats voor een weldadig bosbad.

Afstand: Grand Lys = 8.7 kilometer, Tour du Lac = 13.6 kilometer

Startpunt: De panoramatoren van Gileppe

Voor meer informatie over de verschillende wandelroutes surf je naar gileppe.com.

Op zoek naar meer wandelinspiratie in Vlaanderen? Dan is het Groot Wandelboek een interessante aanwinst.

Cover 'Groot Wandelboek Vlaanderen' (Lannoo)
Cover ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ (Lannoo)© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content