Uit de resultaten van het onderzoek door de Universiteit van Maryland blijkt dat vooral de winterverliezen erg hoog zijn. Met 37,7 procent zijn ze dit jaar de hoogste sinds het begin van de metingen dertien jaar geleden. 'Deze resultaten zijn erg zorgwekkend, omdat de hoge verliezen een industrie treffen die al een decennium lang lijdt onder hoge winterverliezen', zegt Dennis van Engelsdorp, hoogleraar Entomologie aan de Universiteit van Maryland.

Stijging

Het totale jaarlijkse verlies van 40,7 procent ligt maar iets hoger dan het jaarlijkse gemiddelde van 38,4 procent in de voorbije tien jaar. Over de tien jaar bekeken baart het vooral zorgen dat de verliezen jaar na jaar stijgen, zelfs na heel wat werk om de mechanismen te begrijpen en de verliezen terug te dringen, zegt Geoffrey Williams, assistent-hoogleraar aan de Universiteit van Auburn.

Sinds de imkers de dramatische sterftes begonnen vast te stellen, hebben de overheid, universiteiten en de honingindustrie samengewerkt om de verliezen te beperken. De jaarlijkse metingen door de Universiteit van Maryland vormen daar een onderdeel van, en krijgt de medewerking van bijna 4700 imkers die samen 319,767 kolonies in 50 staten beheren.

'We vinden dat er meer onderzoek nodig is naar het extreem weer van het voorbije jaar'

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de aanhoudende sterfte. De meest acute bedreiging is de varroamijt, een dodelijke parasiet die zich snel verspreidt van de ene kolonie naar de andere. Maar ook het veranderende landgebruik is een groot probleem: er zijn minder bloemen waardoor de bijen het moeilijk hebben zich te voeden. Ook blootstelling aan pesticiden en milieuvervuiling speelt een rol.

Klimaat

'Veel imkers maken zich zorgen dat hun bijen steeds minder plekken hebben om te landen', zegt specialist Karen Rennich van de University of Maryland. 'Dat verhoogt de druk op imkers die nu al grote inspanningen doen om hun bijen in leven te houden.'

Ook de klimaatverandering komt om het hoekje kijken. 'We vinden dat er ook meer onderzoek nodig is naar het extreem weer van het voorbije jaar', zegt Rennich. 'Bosbranden bijvoorbeeld hebben het landschap en de al beperkte voedselbronnen vernield'.

Volgens Rennich en Williams is er meer onderzoek nodig om de rol te begrijpen die de klimaatverandering en veranderende weerpatronen spelen in de toenemende verliezen.

Uit de resultaten van het onderzoek door de Universiteit van Maryland blijkt dat vooral de winterverliezen erg hoog zijn. Met 37,7 procent zijn ze dit jaar de hoogste sinds het begin van de metingen dertien jaar geleden. 'Deze resultaten zijn erg zorgwekkend, omdat de hoge verliezen een industrie treffen die al een decennium lang lijdt onder hoge winterverliezen', zegt Dennis van Engelsdorp, hoogleraar Entomologie aan de Universiteit van Maryland. Het totale jaarlijkse verlies van 40,7 procent ligt maar iets hoger dan het jaarlijkse gemiddelde van 38,4 procent in de voorbije tien jaar. Over de tien jaar bekeken baart het vooral zorgen dat de verliezen jaar na jaar stijgen, zelfs na heel wat werk om de mechanismen te begrijpen en de verliezen terug te dringen, zegt Geoffrey Williams, assistent-hoogleraar aan de Universiteit van Auburn.Sinds de imkers de dramatische sterftes begonnen vast te stellen, hebben de overheid, universiteiten en de honingindustrie samengewerkt om de verliezen te beperken. De jaarlijkse metingen door de Universiteit van Maryland vormen daar een onderdeel van, en krijgt de medewerking van bijna 4700 imkers die samen 319,767 kolonies in 50 staten beheren. Volgens de onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de aanhoudende sterfte. De meest acute bedreiging is de varroamijt, een dodelijke parasiet die zich snel verspreidt van de ene kolonie naar de andere. Maar ook het veranderende landgebruik is een groot probleem: er zijn minder bloemen waardoor de bijen het moeilijk hebben zich te voeden. Ook blootstelling aan pesticiden en milieuvervuiling speelt een rol.'Veel imkers maken zich zorgen dat hun bijen steeds minder plekken hebben om te landen', zegt specialist Karen Rennich van de University of Maryland. 'Dat verhoogt de druk op imkers die nu al grote inspanningen doen om hun bijen in leven te houden.'Ook de klimaatverandering komt om het hoekje kijken. 'We vinden dat er ook meer onderzoek nodig is naar het extreem weer van het voorbije jaar', zegt Rennich. 'Bosbranden bijvoorbeeld hebben het landschap en de al beperkte voedselbronnen vernield'.Volgens Rennich en Williams is er meer onderzoek nodig om de rol te begrijpen die de klimaatverandering en veranderende weerpatronen spelen in de toenemende verliezen.