Myanmar verbiedt toeristen tempels te beklimmen in Pagan

© iStock

Een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Myanmar, de verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stupa’s in de stad Pagan, wordt verboden toegang. Vanaf 1 maart mogen de honderden jaren oude bouwwerken niet meer beklommen worden. Dat deelde het ministerie van Cultuur dinsdag mee.

Het cultureel erfgoed van het land moet naar verluidt beschermd worden. Aanleiding daartoe waren blijkbaar videobeelden van een bedrijfsevenement met dans en gezang in een pagode, wat op de sociale media voor heel wat ophef zorgde. De beelden werden verwijderd.

De vlakte met meer dan 3.000 tempels, stupa’s en pagodes is een van de belangrijkste verzamelingen van oude bouwwerken in Zuidoost-Azië. De oudste gebouwen zijn afkomstig uit de 11e eeuw. De junta onder de voormalige dictatuur liet vele gebouwen in de jaren negentig opkalefateren met cement en bakstenen, waarmee werden volgens historici alle regels van de authentieke restauratie geschonden.

Hoogtepunt

De toeristische industrie hekelt het klimverbod. De zonsondergang op de terrassen van een tempel bekijken, is één van de hoogtepunten van elke Pagan-tour, zei de voorzitter van de touroperatorsfederatie in Pagan, Win Zaw Cho. “Daar zullen de toeristen niet gelukkig mee zijn”. ’s Avonds staan vaak honderden toeristen te dringen op de smalle tempeltrappen. Het aantal bezoekers in Pagan is sinds het einde van de militaire junta in 2011 verdubbeld naar jaarlijks 250.000. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content