Minder dan 20 procent van de hotelkamers in Brussel is bezet

© iStockphoto

Een week na de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek, is minder dan een op de vijf Brusselse hotelkamers bezet. Dat zegt de Brusselse hotelvereniging (BHA). Ze vraagt onmiddellijk maatregelen omdat er “duizenden jobs” verloren dreigen te gaan.

“In de week na de aanslagen (22 tot 28 maart) lag de bezettingsgraad gemiddeld meer dan de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar”, zegt Rodolphe Van Weyenbergh, de woordvoerder van de Brussels Hotels Association. “Op paasmaandag bedroeg de bezettingsgraad bijvoorbeeld nog 18 procent (tegen 73 procent een jaar eerder).”

“Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, gaat de woordvoerder voort. “De sector heeft eigenlijk te lijden onder een opeenstapeling van vier gebeurtenissen: de aanslagen in Parijs, de lockdown van Brussel eind november, de aanslagen in Brussel en de sluiting van de luchthaven.”

“We staan met de rug tegen de muur”, aldus nog Van Weyenbergh. “Als er niet onmiddellijk maatregelen worden getroffen, zouden er door faillissementen duizenden banen verloren kunnen gaan.” De BHA vraagt om de toegang tot economische werkloosheid voor werknemers uit de sector te vergemakkelijken, en pleit voor een opheffing van de verblijfstaks. Deze hangt af van de gemeenten, maar is volgens de woordvoerder een van de hoogste ter wereld.

“De inzet reikt verder dan Brussel, want dat is niet de enige stad met een daling van de activiteiten”, zegt Van Weyenbergh nog.

Onmiddellijk na de aanslagen stelden vele Brusselse hotels kamers gratis ter beschikking van getroffen mensen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content