Mausoleum van Augustus, de eerste Romeinse keizer, weer open

. © Getty Images

Na jarenlange restauratiewerken heeft Rome het mausoleum van keizer Augustus opnieuw voor bezoekers opengesteld. Dat heeft burgemeester Virginia Raggi aangekondigd.

Het mausoleum van keizer Augustus lag er jarenlang verlaten bij, tot de restauratiewerken in 2016. Het mausoleum is het grootste cirkelvormige graf ter wereld, met een diameter van 87 meter, en bevat urnen met de assen van keizer Augustus en zijn familie. Het Italiaanse telecombedrijf Tim voorzag financiële steun voor de restauratie.

Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, noemde het mausoleum ‘een juweel van het geschiedkundige erfgoed van de mensheid’. Ze nodigde mensen die zwaar getroffen werden door de pandemie uit om de site als eersten te bezoeken. Tot 21 april 2021 is het mausoleum gratis te bezichtigen, maar die tickets zijn de deur al uit. Wie de site later wil bezoeken, kan online tickets reserveren. Voor inwoners van Rome zal dat gratis zijn, toeristen van buiten de stad zullen een toegangsprijs moeten betalen. Zelfs na de heropening gaan de bouwwerkzaamheden op de site verder.

Keizer Augustus werd in 63 voor Christus geboren als Gaius Octavius, maar kwam in de geschiedenisboeken terecht als keizer Augustus, wat ‘waardig om vereerd te worden’ betekent. Na de moord op zijn grootoom Julius Caesar bracht hij vrede en stabiliteit, een periode aangeduid als ‘pax romana’, in het Romeinse Rijk. Hij overleed in het jaar 14 van onze tijdrekening. Het mausoleum deed later dienst als amfitheater, theater en concertzaal, maar kwijnde sinds 1936 weg tot de archeologische opgravingen in 2007.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content