Masai Mara National Reserve
Masai Mara National Reserve is het bekendste en meest bezochte wildpark van Kenia. Het is het leefgebied van de Masai en staat bekend om zijn overvloed aan wild.
Masai Mara National Reserve (1510 km²) is het bekendste en meest bezochte wildpark van Kenia. Het is het leefgebied van de Masai en staat bekend om zijn overvloed aan wild. Hier leven de grootste populaties leeuwen, maar ook luipaarden en cheeta’s komen veel voor. Het reservaat vormt één groot ecogebied met het Tanzaniaanse Serengeti National Park.
Bijzonder indrukwekkend is de massale jaarlijkse trek van honderdduizenden gnoes (wildebeesten), gazellen, zebra’s en impala’s: ’s winters (oktober tot januari) naar de Serengeti, en weer terug naar Masai Mara rond juni, juli en augustus, afhankelijk van de regen.
Masai Mara is een onderdeel van de Serengeti-vlakte, die zich grotendeels in Tanzania bevindt. Het glooiende landschap bestaat uit uitgestrekt grasland, doorsneden door de Talek en de Mararivier, waar roze leerachtige nijlpaarden in groepjes bij elkaar liggen.
Masai Mara’s wereldwonder
De grote attractie van Masai Marais de seizoenstrek van de gnoes. Grote kuddes grazen gedurende het jaar op de vlaktes van de Serengeti. In juni, wanneer de wind uit het noorden de belofte van regen met zich meebrengt, verzamelen zij zich tot één massale kudde. Als een gigantische colonne trekken meer dan 1,3 miljoen gnoes noordwaarts.
Het geluid van de ontelbare denderende hoeven is ongekend. De eindeloze grijze rivier heeft zwart-witte stippen van de zebra’s die de kudde vergezellen in hun zoektocht naar vers gras. In juli bereiken ze Kenia.
The circle of life
In de Masai Mara ondervindt de kudde het grootste obstakel: een aantal rivieren dat ze moeten oversteken. Het spektakel dat hier nu te zien is, is de cirkel des leven op zijn zichtbaarst: schoonheid en gruwel, leven en dood, gaan hand in hand.
De eerste gnoes staan onrustig stil bij de oevers. Door de opbouwende druk van de enorme achterhoede zijn ze echter genoodzaakt in de kolkende, met krokodillen bezaaide rivier te springen.
Gedurende de oversteek laten vele gnoes het leven of raken gewond. Eenmaal overgestoken verspreiden ze zich over de vlaktes van de Mara, waar leeuwen en andere roofdieren al klaarstaan om hun feestmaal te verwelkomen. Van de drie kalveren die in januari geboren zijn, zal er in oktober, als de terugreis wordt ingezet, slechts één naar de Serengeti terugkeren.
Foto: © Reuters
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier