Luchthaven Malawi te onveilig voor internationale vluchten

© Reuters

Kamuzu International Airport, de belangrijkste luchthaven van Malawi, komt op de zwarte lijst van internationale luchtvaartmaatschappijen. Reden is de belabberde veiligheid op de luchthaven.

South-African Airways (SAA), de belangrijkste maatschappij in de regio, liet haar klanten weten dat vluchten naar en van de Malawiaanse hoofdstad afgelast werden. “De status van de luchthaven was niet langer compatibel met de operationele voorwaarden die SAA stelt”, klonk het.

Volgens de lokale krant Nyasa Times is de beslissing het gevolg van de mededeling door het Department of Civil Aviation (DCA) dat bepaalde veiligheidsmaatregelen vertraging opliepen. Daardoor dreigt de luchthaven op de zwarte lijst van de International Civil Aviation Organisation (ICAO) te belanden.

Slapende man

Begin dit jaar nog kreeg de reputatie van de luchthaven een flinke knauw toen een man erin slaagde een vliegtuig binnen te dringen op de tarmac. De man forceerde de nooduitgang en bleef de hele nacht in het vliegtuig zonder opgemerkt te worden. Pas uren later merkte het onderhoudspersoneel dat de deur verwijderd was.

Als de luchthaven daadwerkelijk op de zwarte lijst belandt, heeft dat volgens DCA-directeur Alfred Mtilatila grote gevolgen voor het hele land. Maar volgens de Malawiaanse overheid zal het zover niet komen. De regering laat weten dat de vluchten maar tijdelijk opgeschort zijn en “snel weer hernomen zullen worden”. Volgens woordvoerder Patricia Kaliati moeten enkel enkele brandweerlui overgeplaatst worden uit steden als Blantyre. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content