Koninklijke serres gaan weer drie weken open

© BELGA

De koninklijke serres van het paleis van Laken gaan weer open voor het grote publiek. Ook de Congoserre, die de voorbije jaren dicht bleef door restauratiewerken, kan je bezoeken.

Verder heeft het Paleis inspanningen gedaan om mensen met een beperkte mobiliteit beter te kunnen ontvangen. Het is een jaarlijkse gewoonte. Drie weken lang, dit jaar van zaterdag 21 april tot en met vrijdag 11 mei, worden de koninklijke serres opengesteld. ‘Alphonse Balat, de architect van Leopold II, heeft ze gebouwd’, legt Michel Dekens uit. Hij is de verantwoordelijke van het domein van Laken. ‘De bouw van de eerste serre, de wintertuin, begon in 1874, de laatste serre werd in 1905 afgewerkt’, zo vertelt Dekens over de ontstaansgeschiedenis.

Speciale aandacht voor mensen met beperkte mobiliteit

Rolstoelgebruikers en mensen die slecht te been zijn, kunnen dit jaar makkelijker een bezoek brengen aan de serres en de tuinen van het paleis van Laken. Ten eerste is er een aangepast traject, waarbij je zowat de helft van het volledige parcours kan zien. Ten tweede is er ook een speciale dag, 8 mei, wanneer een vijftigtal vrijwilligers van het leger mensen met een beperkte mobiliteit zodanig zullen helpen dat zij het parcours bijna volledig zullen kunnen afleggen, ‘zo’n 90 procent’ volgens paleiswoordvoerder Patrick Renault.

Koninklijke serres gaan weer drie weken open
© Getty Images/iStockphoto

‘Speciaal is ook dat dit jaar de Congoserre, met subtropische planten, heropent’ lichtte Renault vrijdagmorgen de pers toe. ‘De restauratiewerken zijn nog niet helemaal af, maar de serre is klaar om opnieuw mensen te ontvangen. Ook is er voor het eerst een boompje te zien dat de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, aan de Belgische koning cadeau gaf. Het is een stukje van de zogenoemde Overlevingsboom, de ‘Surviver Tree’, die bijna helemaal verwoest werd op 11 september 2001 door het vallen van de Twin Towers, maar toch verderleefde.’

De openingsuren en -dagen variëren, maar meestal zijn de serres open van 9.30 uur tot 15.30 uur. Twaalf keer openen de serres ook ’s avonds hun deuren. Alle info is terug te vinden op monarchie.be. Er worden 100.000 à 115.000 bezoekers verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content