KLM wil jetlag bannen dankzij slimme LED verlichting in vliegtuigen

© iStock

Door een geleidelijke verandering van lichtkleuren en de imitatie van zonlicht zou dit nieuwe snufje ons lijf kunnen misleiden. Die vervelende jetlag bij langeafstandsvluchten zou dus wel eens geschiedenis kunnen zijn.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij voegt 7 nieuwe toestellen toe aan hun 115-koppige vloot. Deze nieuwste passagiersvliegtuigen van Airbus – type A350 XWB – zijn voorzien van slimme LED verlichting die jetlags verminderen.

Een jetlag ontstaat wanneer het lichaam zich niet kan aanpassen aan de tijd in een andere zone. De nieuwste LED’s aan boord kunnen 16,7 miljoen kleuren aannemen en kunnen dus perfect het zonlicht imiteren. Door deze kleurverandering, van licht naar donker of omgekeerd, kan het lichaam zich beter aanpassen aan en synchroniseren met de tijdzone van de bestemming.

De 7 Airbus toestellen van KLM zijn bovendien voorzien van een doorgedreven luchtfiltersysteem dat de lucht in het toestel elke 2 tot 3 minuten ververst. Deze verhoogde luchtvochtigheid zorgt ervoor dat uitdroging tegengegaan wordt en de kans op een jetlag daalt. Passagiers die met één van deze toestellen door verschillende tijdzones vliegen, slapen beter en zullen dus minder last hebben van een jetlag na aankomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content