Kalmthoutse Heide mag zich bijna “stiltegebied” noemen

© Jules Grandgagnage, Wikicommons

De provincie Antwerpen heeft het voorbije jaar een akoestisch onderzoek met geluidsmetingen uitgevoerd op Kalmthoutse Heide en de resultaten daarvan zouden voldoende positief zijn voor een erkenning als “stiltegebied”.

De officiële erkenning moet de komende maanden van de Vlaamse overheid komen. In een stiltegebied is het niet noodzakelijk de hele tijd muisstil, maar overheersen de geluiden van fauna en flora in ieder geval op storende achtergrondgeluiden zoals die van verkeer of bedrijven.

In tegenstelling tot in sommige andere Europese landen bestaat er in Vlaanderen geen specifieke wetgeving rond, maar de Vlaamse overheid reikt wel een soort kwaliteitslabel uit voor (natuur)gebieden waarvan de beheerders zich ertoe verbinden er de stilte te bewaren.

Onder meer het Belgisch-Nederlandse Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide en de gemeentebesturen van Kalmthout en Essen ijveren nu om dit label te verkrijgen voor de Kalmthoutse Heide. Na De Liereman in Oud-Turnhout en een gebied aan de Scheldeoevers in Bornem zou het om het derde stiltegebied in de provincie Antwerpen gaan.

“Nu de geluidsmetingen achter de rug zijn, kan er werk gemaakt worden van de officiële aanvraag”, zegt Marieke Verreet van de provincie Antwerpen. Vlaams minister Joke Schauvliege “moet de finale beslissing nemen, dat zal allicht dit najaar gebeuren”.

Ook aan de Nederlandse zijde van het Grenspark zou werk gemaakt worden van een erkenning tot stiltegebied. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content