In beeld: onnodige blindheid in Tanzania

Elke minuut wordt ergens ter wereld een kind blind geboren. Elke vijf seconden verliest iemand zijn of haar zicht. In 81 procent van de gevallen is dit met de juiste behandeling en zorg te vermijden. Begin november trok de Belgische ngo Licht voor de Wereld met de Belgische fotograaf Jef Boes naar het Kilimanjaro Christian Medical Center en de naburige dorpen rond Moshi, Tanzania om de problematiek in beeld te brengen. Vandaag lanceren ze de campagne “a view for a view”, een aangrijpende video en fotoreeks, met als doel om zoveel mogelijk mensen hun ogen te openen en bewust te maken van onnodige blindheid. a view for a view De video en fotoreportage “a view for a view” legt het verhaal van Walakfina, een blind meisje van xx maand dat blind geboren werd, vast op de gevoelige plaat. Dankzij een zichtreddende operatie na een donatie kon ze voor het eerst haar ouders en de wereld rondom haar zien. Er is amper 52 euro nodig om iemand zicht te schenken. Wie de video bekijkt, deelt of liket, zorgt voor extra donaties en schenkt een meisje als Walakfina zicht en een menswaardige toekomst. Hoe meer mensen de video te zien krijgen, hoe meer zichtreddende operaties er kunnen uitgevoerd worden met hulp van Licht voor de Wereld. © Jef Boes

Elke minuut wordt ergens ter wereld een kind blind geboren. Elke vijf seconden verliest iemand zijn of haar zicht. In 81 procent van de gevallen is dit met de juiste behandeling en zorg te vermijden.

Begin november trok de Belgische ngo Licht voor de Wereld met de Belgische fotograaf Jef Boes naar het Kilimanjaro Christian Medical Center en de naburige dorpen rond Moshi, Tanzania om de problematiek in beeld te brengen.

Nu lanceren ze de campagne ‘A view for a view‘, een aangrijpende video en fotoreeks, met als doel om zoveel mogelijk mensen hun ogen te openen en bewust te maken van onnodige blindheid.

De video en fotoreportage legt het verhaal van Walakfina, een meisje dat blind geboren werd, vast op de gevoelige plaat. Dankzij een zichtreddende operatie na een donatie kon ze voor het eerst haar ouders en de wereld rondom haar zien. Er is amper 52 euro nodig om iemand zicht te schenken.

Wie de video bekijkt, deelt of liket, zorgt voor extra donaties en schenkt een meisje als Walakfina zicht en een menswaardige toekomst. Hoe meer mensen de video te zien krijgen, hoe meer zichtreddende operaties er kunnen uitgevoerd worden met hulp van Licht voor de Wereld.

Jef Boes over het filmen en fotograferen in Tanzania:

‘Het filmen in Tanzania was – op zijn zachtst uitgedrukt – intens’, glimlacht Jef Boes. ‘Vanaf minuut een bij de families werden we in de rauwe realiteit geduwd. Die trein is niet gestopt tot we naar huis gingen. Ik kon elke seconde van het traject volgen, van het moment dat mensen hun diagnose te horen kregen, de hobbelige en stoffige weg naar het ziekenhuis tot de operatie en de verwijdering van de oogpleister. Maar vooral het moment dat ze hun zicht herwinnen en daarmee hun toekomst. Als beeldenmaker zijn je ogen je belangrijkste zintuig, blindheid raakt me dus tot in de kern.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content