In beeld: heropening van de legendarische Zoo Palast cinema in Berlijn

Veel van de grootste Duitse films beleefden in het Zoo Palast hun premiere. Al vanaf 1915 worden films vertoond in de cinema in het stadsdeel Charlottenberg. De cinema die toen nog “Palasttheater am Zoo” heette, beschikte in die tijd over een eigen orkest, ballet en orgel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had architect Albert Speer al plannen klaar om het gebouw een grondige makeover te geven, maar zover is het nooit gekomen.

In 1943 raakte het Palasttheater tijdens een luchtaanval zwaar beschadigd waardoor het later afgebroken moest worden. Het huidige Zoo Palast werd in 1956/1957 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Paul Schwebes, Hans Schoszberger en Gerhard Fritsch.

Jarenlang vormde het Zoo Palast het middelpunt van de Berlinale (Berlin International Film Festival), maar vanaf 1999 raakte de cinema langzaam in verval.

Oude glorie in een modern jasje

Het vernieuwde gebouw moet de oude glorie weer terug brengen. De zaal ziet eruit als in de jaren vijftig, maar met moderne comfortabele zetels die extra beenruimte bieden en zelfs een steuntje in de nek. Ook de geluidsinstallatie met maar liefst negentig geluidsboxen is volledig van deze tijd.

Qua service onderscheidt de Zoo Palast zich van andere cinema’s: ruim honderd personeelsleden wijzen fimgangers hun plaats en er is een speciale VIP-ingang voor bezoekers die een plaats in de loge geboekt hebben. Maar je kan er geen nacho’s met kaas en grote dozen popcorn kopen. Alle dingen die de echte filmliefhhebber tegenstaan in de moderne cinema’s zijn in het Zoo Palast afwezig. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content