Gezocht: kluizenaar voor heiligdom op Spaanse heuveltop

Het Patronat van de Mare de Déu de la Roca (Onze Dame van de Rots) heeft een bijzondere advertentie op hun Facebook pagina geplaatst, dat schrijft The Local. Ze zijn op zoek naar een kluizenaar die een jaar lang op het heiligdom wil passen, het wil onderhouden en schoonhouden. Ook wordt van de kandidaat verwacht dat hij of zij Catalaans en bij voorkeur nog een andere taal spreekt en kennis heeft over de geschiedenis van de plaats om deze kennis te kunnen delen met bezoekers.

De kandidaat moet verder een zuivere geest hebben en zich voortdurend bewust zijn van het religieuze en culturele karakter van het heiligdom. Immoreel en onbeschaafd gedrag moeten ze achterlaten bij binnenkomst. De beloning: een jaar lang gratis wonen. Over een eventueel loon wordt niets vermeld, wel dat degene die de baan krijgt duizend euro als borg moet betalen voor het geval hij of zij schade aanricht.

De Mare de Déu de la Roca ligt bovenop een 297 meter hoge heuvel bij het Catalaanse plaatsje Mont-roig del Camp. Het wordt voor het eerst vermeld in 1299. Aanvankelijk stond er enkel een houten beeld van Maria, maar toen de plaats belangrijker werd als pelgimsoord werd ook het heiligdom alsmaar groter.

Bovenop de rode rotsen staat de Sant Ramon kapel die wit geschilderd is zodat het kon dienen als orientatiepunt voor de scheepslieden op zee. De schilder Joan Miro die vaak de vakanties met zijn familie in de buurt doorbracht was zo onder de indruk van de kapel dat hij er een schilderij van maakte.

Geinteresseerden moeten snel zijn: de sollicatie moet uiterlijk 31 augustus binnen zijn. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content