Dubbeldekkerbussen weer terug in Londen

De legendarische Londense dubbeldekkerbussen om op- en af te springen zullen binnenkort weer te zien zijn in de Londense straten. De nieuwe, milieuvriendelijke versie van de zogeheten Routemaster wordt vanaf 2011 ingevoerd, kondigde de burgemeester van Londen, Boris Johnson.

De populaire bus werd eind 2005 afgeschaft, omdat het open platform achteraan te onveilig werd bevonden. Winnaar van de designwedstrijd is een gezamenlijk ontwerp van Aston Martin, dat ook de auto’s van James Bond ontwerpt, en het gerenommeerde architectenbureau Foster and Partners.

Het tweede voorstel komt van busdesigners Capoco Design. Busconstructeurs zullen tot eind volgend jaar aan een definitief model werken.

Het ontwerp van Aston Martin en Foster is een uitstootvrij voertuig met zonnecellen op het glazen dak. De rode bus zal aangepast zijn aan andersvaliden en met warm licht en een houten vloer worden uitgerust.

Het eveneens milieuvriendelijke Capoco-ontwerp leunt daarentegen dichter aan bij de oude Routemaster, met zijn karakteristieke “snoet” voor de chauffeurscabine. De wedstrijd ontving ongeveer 700 ontwerpen, waaronder ook een aantal van kinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content