Donau door menselijke bemoeienis 134 kilometer korter dan 150 jaar geleden

.

Door menselijk toedoen is de Donau 134 kilometer gekrompen en 40 procent smaller geworden. Nog maar een tiende van de rivier verkeert in zijn natuurlijke toestand.

De Donau, de op één na langste rivier op ons continent, is niet langer de meanderende, natuurlijke waterloop van weleer, maar een efficiënt getrimde waterweg. Sinds de 19de eeuw heeft de mens de Donau omgebouwd en toegespitst op scheepvaart en energiewinning. De gevolgen daarvan zijn voorgesteld in een studie van het Beierse milieuagentschap.

Officieel is de Donau, na de Volga in Rusland de langste rivier in Europa, 2.857 kilometer lang. In de 19de eeuw was dat nog 3.000 kilometer, zo maakte een woordvoerster van het agentschap bekend. ‘Nog maar een tiende van de rivier verkeert in zijn natuurlijke toestand’, klonk het.

Door menselijk toedoen is de rivier 134 kilometer gekrompen en 40 procent smaller geworden. Dat is een gevolg van het rechttrekken van de rivier, maatregelen tegen overstromingen en de bouw van stuwdammen.

.
.© Getty Images

Het onderzoek moet zorgen voor onderzoek van de negatieve gevolgen van de werkzaamheden en het voorstellen van tegenmaatregelen. Als onderdeel van een grotendeels door de Europese Unie gefinancierd project hebben 14 instellingen uit negen Duitse deelstaten waar de Donau door loopt, gedurende drie jaar sedimenten uit de rivier geanalyseerd.

De reden van die analyses is dat de na de vele werkzaamheden aan de rivier grote hoeveelheden door het water zwevend stof niet meer in de Donaudelta aankomen. Ooit kwam er 40 tot 60 miljoen ton zwevende stof per jaar aan in de monding van de Zwarte Zee. Nu is dat nog maar 15 tot 20 miljoen ton.

In plaats daarvan zet de zwevende stof zich af langs de loop van de rivier en verandert daardoor de waterloop duurzaam. ‘Uit de eerste sedimentbalans van de Donau blijkt dat sedimentafzettingen een derde van het riviergedeelte aantasten, vooral aan de grote waterkrachtcentrales’, klinkt het nog.

Om de sedimenthuishouding te verbeteren, zullen wetenschappers verschillende maatregelen voorstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content