Doe de was eens in een museum

© Museum Boijmans Van Beuningen

De volledig functionerende wasserette is een project van Manon van Hoeckel en is een onderdeel van de tentoonstelling Change the System. Je brengt er je vuile was naartoe en mag vervolgens gratis het museum bezoeken of gewoon op de was wachten. Na afloop krijg je een button met de tekst: ‘Ik was hier’.

Zoals de naam al laat uitschijnen draait het in de tentoonstelling Change the System om het veranderen van het systeem en de om de manier waarop designers en kunstenaars oplossingen bedenken voor mondiale problemen als vervuiling, conflicten, schaarse grondstoffen en politieke spanningen. De kunstenaars die eraan deelnemen doen dat onder andere door de bezoekers bij hun projecten te betrekken of experimenten uit te voeren waar het publiek aan mee kan doen.

Conservator Annemartine van Kesteren vertelt: “Een belangrijk onderdeel van Change the System is dat ontwerpers het publiek actief betrekken. Om het systeem te kunnen veranderen, is namelijk ieders inbreng van belang. Op het binnenplein van het museum staat de doe-het-zelf recyclecentrale van Dave Hakkens. Hij daagt bezoekers uit om ‘plastic afval’ mee te nemen naar het museum en bij hem in te leveren. Met zijn Precious Plastic Machines transformeert Hakkens plasticafval tot iets moois. Zo laat hij zien hoe waardevol het materiaal plastic kan zijn, als we er goed mee omgaan.”

De tentoonstelling loopt tot 14 januari.

Partner Content