Dit zijn de mooiste kleinere stadjes en dorpjes in Portugal

Van ommuurde middeleeuwse stadjes op de grens met Spanje tot kleurrijke vissersdorpjes aan de kust: ontdek de mooiste kleinere plaatsen in Portugal.

Dit zijn de mooiste kleinere stadjes en dorpjes in Portugal
. © Getty Images

Lees ook:

35 prachtige plaatsen in Portugal

20 dingen die je misschien niet wist over Portugal

Oververmoeid? Pechtvogel? Ga op citytrip naar Lissabon

Tien redenen om naar Alentejo in Portugal te gaan

Almeida © Petro, Wikicommons

Dit versterkte dorpje ligt in het uiterste oosten van Portugal, vlakbij de Spaanse grens. Het zeshoekige fort, de verdedigingsmuren en de ravelijn bewijzen hoe belangrijk Almeida in het verleden was voor de verdediging van Portugal.

Almeida © Victor Oliveira, Wikicommons

Almeida behoort samen met de 11 volgende dorpjes in dit overzicht tot de Aldeias Históricas de Portugal: dorpjes die om hun historische belang beschermd worden.

Belmonte © Concierge2C, Wikicommons

In dit mooi op een heuvel gelegen dorpje werd ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral geboren Hij ontdekte in 1500 Brazilië en maakte er een Portugese kolonie van. Aan hem is een museum gewijd. Verder is er veel joods erfgoed, het kasteel en nog enkele andere musea te zien.

Belmonte © Lrocha, Wikicommons

.

Castelo Mendo © Getty Images

Ook Castel Mendo ligt op een heuvel. Het werd daar om strategische overwegingen gebouwd. Om diezelfde reden loopt er een middeleeuwse muur met zes poorten om het dorpje heen. Er werd in de loop van de eeuwen heel wat strijd geleverd in de smalle straatjes, vooral tussen de Portugezen en de Spanjaarden.

Castel Mendo © Getty Images

.

Castelo Novo © Getty Images

In de bergen in het Portugese binnenland ligt Castelo Novo. Anders dan de naam doet vermoeden is het dorpje niet nieuw. Het bestaat al sinds de twaalfde eeuw. De naam 'Castelo Novo' kreeg het omdat er in de buurt al een nog ouder kasteel stond dat in onbruik was geraakt.

Castelo Novo © Getty Images

.

Castelo Rodrigo © Getty Images

Tegenwoordig ligt Castelo Rodrigo er vredig bij op de heuvel die boven de hoogvlakte op de grens met Spanje uittorent. Maar de robuuste muren staan er natuurlijk niet voor niets. Er werd verschillende keren strijd geleverd met Castilië. Later passeerden pelgims die op weg waren naar Santiago de Compostella het dorpje. Ook Franciscus van Assisi zou er overnacht hebben.

Castelo Rodrigo © Getty Images

.

Idanha-a-Velha © Getty Images

Krap 80 inwoners heeft Idanha-a-Velha en toch is het een stad en een hele oude nog wel. Er zijn resten gevonden uit de prehistorie en tijdens de Romeinse tijd zou Idanha-a-Velha zelfs zo'n 200.000 inwoners geteld hebben. Nadat de Moren de stad in de achtste eeuw verwoestten is deze nooit volledig in oude glorie hersteld. Er woonde een tijd zelfs helemaal niemand meer.

Idanha-a-Velha © Getty Images

.

Linhares da Beira © Getty Images

Ook Linhares da Beira, gelegen in een schitterend landschap in het hart van Portugal, kent een lange geschiedenis. Die lange historie zie je letterlijk terug in de gebouwen: het robuuste fort, middeleeuwse huizen in de oude joodse wijk, barokke herenhuizen...

Linhares da Beira © Getty Images

.

Marialva © Getty Images

Nog zo'n oude plaats is Marialva, dat in de zesde eeuw om defensieve redenen ontstond. Toen de strategische functie van het dorpje was uitgespeeld, verloren de kastelen hun functie en trokken de inwoners weg.

Marialva © Getty Images

.

Monsanto © Getty Images

Monsanto wordt wel 'het meest Porugese dorp in Portugal' genoemd. Eigenlijk een vreemde bijnaam omdat de kleine huisjes tussen enorme rotsblokken ingekneld liggen. Iets dat je zeker niet overal in Portugal tegenkomt.

Monsanto © Getty Images

.

Piodao © Getty Images

Piodao ligt middenin het beschermde berggebied Serra do Açor. De smalle straten en kleine huizen gemaakt van leisteen lijken deel uit te maken van het landschap.

Piodao © Getty Images

.

Sortelha © Getty Images

Nog zo'n klein oudje stadje met een imposant kasteel. Hier wordt het omringd door granieten, middeleeuwse huisjes. Sortelha ligt vlakbij de Spaanse grens en had dus wel zo'n kasteel nodig om zich tegen invallen vanuit Castilië te verdedigen.

Sortelha © Getty Images

.

Trancoso © Getty Images

De toegang tot het ommuurde op een 870 meter hoge heuvel gelegen Trancoso wordt gevormd door een imposante poort. Eenmaal binnen de muren word je verrast door smalle straatjes met stenen huisjes en mooie kerkjes. De huizen van de joodse inwoners herken je aan de twee deuren.

Trancoso © Getty Images

.

Aveiro © Getty Images

Aveiro oogt volledig anders dan de voorgaande dorpjes met hun kastelen en middeleeuwse woningen. Aveiro ligt aan de zee en wordt gedomineerd door water en kleurrijke Art Nouveau huisjes. Je kan er leuke boottochten maken.

Aveiro © Getty Images

.

Angra do Heroísmo © Getty Images

Angra do Heroísmo ligt niet op het Portugese vasteland, maar op de Azoren. Dankzij het historische centrum staat het stadje op de Unesco lijst van werelderfgoederen.

Angra do Heroísmo © Getty Images

.

Azenhas do Mar © Getty Images

Spectaculair: zo kan je de ligging van Azenhas do Mar noemen. Op de kliffen boven de zee waar het water van de Atlantische Oceaan voortdurend tegenaan klotst.

Azenhas do Mar © Getty Images

.

Cacela Velha © Getty Images

Cacela Velha ligt aan de oostkant van de Algarve in het natuurgebied Ria Formosa. Vanuit het historische centrum met witte gebouwen heb je een grandioos zicht over de zee en eilandjes voor de kust.

Cacela Velha © Getty Images

.

Castelo de Vide © Getty Images

Castelo de Vide met zijn kasteel omringd door witte huizen zie je vanaf zo'n 20 kilometer afstand al liggen. De joodse inwoners drukten een belangrijk stempel op dit plaatsje in de Alentejo.

Castelo de Vide © Getty Images

.

Chaves © Getty Images

Chaves met zo'n 45.000 inwoners is een wat grotere plaats. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Romeinse brug en het kasteel.

Chaves © Getty Images

.

Costa Nova © Getty Images

Vrolijk, dat word je van dit vissersplaatsje met de palheiros (gestreepte huisjes). Vroeger waren het vissershuisjes, maar al sinds de 18e eeuw doen ze vooral dienst als vakantiewoningen.

Costa Nova © Getty Images

.

Elvas © Getty Images

Elvas ligt vlakbij de grens met Spanje en speelde een cruciale rol in de Portugese geschiedenis. De stadswallen behoren tot de best bewaarde in Europa. Minstens even indrukwekkend is het enorme Aqueduto da Amoreira dat bestaat uit 843 bogen en zeven kilometer lang is.

Elvas © Getty Images

.

Ericeira © Getty Images

Staat Portugal al bekend als een land waar surfers hun hart op kunnen halen, dan geldt dat nog eens extra voor Ericeira. Extra troef is de schitterende ligging en het centrum waarvan de geschiedenis teruggaat tot de twaalfde eeuw.

Ericeira © Getty Images

.

Evora © Getty Images

Evora is ongetwijfeld een van de mooiste steden in Portugal. Maak een wandeling door deze stad in de Alentejo en je verkent de volledige Portugese geschiedenis: van de Romeinse tijd via de Middeleeuwen en de Moren tot de Renaissance. De stad staat dan ook op de lijst van Unesco.

Evora © Getty Images

.

Guimaraes © Getty Images

Guimaraes is de wieg van Portugal: de eerste Portugese koning werd hier geboren en het was de eerste hoofdstad van het land. De statige middeleeuwse stad werd prachtig opgeknapt en verdiende daarmee een plaats op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.

Guimaraes © Getty Images

.

Lagos © Getty Images

Lagos behoort tot de populairste en tegelijk tot de oudste plaatsjes in de Algarve. Er hangt een fijne ontspannen sfeer. Niet voor niets was het in de jaren zestig een van de meest geliefde bestemmingen voor hippies.

Lagos © Getty Images

.

Lamego © Vitor Oliveira, Wikicommons

Het elegante stadje Lamego ligt in het natuurgebied Trás-os-Montes. Hoogtepunt is het Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, een prachtig heiligdom dat boven de stad uittorent.

Lamego © Vitor Oliveira, Wikicommons

.

Lindoso © Getty Images

Het klinkt onderhand eentonig, maar ze blijven allemaal prachtig en ogen toch telkens weer anders, de ommuurde stadjes op de grens met Spanje. Ook Lindoso is zo'n versterkt stadje rond een eeuwenoud kasteel.

Lindoso © Getty Images

.

Marvao © Getty Images

Dankzij de spectaculaire ligging op een 856 meter hoge rots in de Serra de São de Mamede in Alentejo, wordt dit witte stadje wel adelaarsnest genoemd. Het spreekt voor zich dat je er een panoramisch uitzicht over de wijde omtrek hebt.

Marvao © Getty Images

.

Mertola © Getty Images

Ook Mertola ligt op een heuvel en kan je het beste vergelijken met een openluchtmuseum van de Moorse aanwezigheid in Portugal.

Mertola © Getty Images

.

Monsaraz © Getty Images

Monsaraz in Alentejo vlakbij Spanje wordt gekenmerkt door witte huizen met rode daken en smeedijzeren balkonnetjes.

Monsaraz © Getty Images

.

Nazare © Getty Images

Nazare, gelegen aan de Zilverkust in het district Leiria, was vroeger een traditioneel vissersdorp, maar dankzij het heerlijke lange strand, veranderde het lang geleden al in een toeristisch oord. Toch heeft het ook zijn oude tradities goed weten te bewaren.

Nazare © Getty Images

.

Obidos © Getty Images

Obidos is een van best bewaarde vestingstadjes in Portugal. Het dorpje ligt niet ver van de hoofdstad Lissabon en is heerlijk om doorheen te wandelen: de smalle straatjes met witte huizen, het kasteel en de dikke stadsmuren.

Obidos © Getty Images

.

Olhao © Getty Images

Typisch voor Olhao en andere plaatsen in de Algarve zijn de açoteia (dakterrassen). Om die te zien moet je wel naar de top van de kerktoren wandelen.

Olhao © Getty Images

.

Penha Garcia © Getty Images

Penha Garcia is een heerlijk bergdorpje op een paar kilometer van de Spaanse grens. Middenin het dorp prijkt het middeleeuwse kasteel.

Penha Garcia © Getty Images

.

Pinhao © Getty Images

Pinhao ligt aan de Douro rivier omringd door terrassen waar druiven voor de wereldberoemde port worden verbouwd.

Pinhao © Getty Images

.

Ponte de Lima © Getty Images

Ponte de Lima in het noorden van Portugal behoort tot de oudste stadjes in het land. Een wandeling over de beroemde brug (waar het stadje zijn naam aan dankt) moet je hier zeker niet overslaan.

Ponte de Lima © Getty Images

.

Sintra © Getty Images

Sintra is misschien wel het bekendste stadje op deze lijst. De merkwaardige manier waarop de kleurrijke en bijzondere architectuur van het Palácio da Vila samengaat met de natuur eromheen is dan ook uniek.

Sintra © Getty Images

.

Soajo © Getty Images

Een luguber kenmerk van dit dorpje in het uiterste noorden van Portugal is de schandpaal (pelourinho) die midden op het marktplein staat. Ook bijzonder zijn de kleine graanschuren die om het dorp heen liggen.

Soajo © Getty Images

.

Tavira © Getty Images

Tavira ligt dan weer helemaal in het zuiden, tussen Faro en de Spaanse grens. Het 'Venetië van de Algarve' zoals Tavira wel wordt genoemd, ligt in het natuurgebied Ria Formosa en heeft vele troeven: het heerlijke strand, de smalle straatjes met witte huisjes, het kasteel en de vestingsmuren, het water, de vele restaurantjes.....

Tavira © Getty Images

.

Tomar © Getty Images

In Tomar was de Orde van de Tempeliers gevestigd. Zij drukten in de vorm van het imposante 12e-eeuwse kasteel Convente de Cristo hun stempel op de stad.

Tomar © Getty Images

.