Dit zijn de ethische bestemmingen voor 2019

Dit zijn de ethische bestemmingen voor 2019
© Getty Images/iStockphoto

Toerisme behoort tot de grootste economische sectoren in de wereld. Dit jaar reizen zo'n anderhalf miljard toeristen de wereld rond. De invloed van deze massa toeristen is dan ook gigantisch. Het is daarom van essentieel belang dat we, als reiziger, de juiste keuzes maken en ons verantwoordelijk gedragen. Landen die zich inspannen om de mensenrechten, natuur en politieke vrijheden te verbeteren, verdienen onze steun.

Daarom selecteert de Californische non-profit organisatie Ethical Traveller ieder jaar uit tweehonderd landen een lijst van tien bestemmingen die het goede voorbeeld geven op het vlak van aandacht voor duurzaamheid, mensenrechten, dierenwelzijn en sociale gelijkheid.

Dit jaar besloot de organisatie op het laatste nippertje om Chili te diskwalificeren. Kort voor de publicatie van de 'World's Ten Best Ethical Destinations for 2019' bleek dat Chili het UN Migration Pact niet zal ondertekenen. Bovendien schoot de politie een 24-jarige Mapuche activist dood. Dat leidde tot een golf van protesten in het land en een hernieuwde strijd over de rechten van de inheemse inwoners.

Dit jaar dus geen tien, maar negen ethische bestemmingen. De landen staan op alfabetische volgorde.

Lees ook: Tips om groen te reizen

Benin © Getty Images

Benin spant zich flink in om de natuur te beschermen, onder andere door in Pendjari National Park extra rangers in te zetten en de strijd tegen stropers en ontbossing aan te gaan. Een andere reden waarom Benin een plek op de lijst met ethische bestemmingen heeft gekregen is de manier waarop het land het smokkelen van drugs bestrijdt.

Benin © Getty Images/iStockphoto

Costa Rica © Getty Images/iStockphoto

Een belangrijke reden waarom Costa Rica tot de ethische bestemmingen wordt gerekend, is omdat het sterk strijdt tegen het ontvinnen van haaien. Maar Costa Rica kan sowieso op het vlak van natuurbescherming veel andere landen tot voorbeeld dienen. Het land wil tegen 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Ook op het vlak van mensen- en gelijke rechten scoort Costa Rica goed. Bovendien vangt Costa Rica grootmoedig vluchtelingen uit Nicaragua op.

Costa Rica © Getty Images/iStockphoto

Ecuador © Getty Images/iStockphoto

Sinds president Moreno aan de macht is in Ecuador, heeft het land flinke stappen gezet in de bestrijding van corruptie en de verbetering van burgerrechten. Een aantal politieke activisten is vrijgelaten uit de gevangenis en de media mag vrijer berichten dan voorheen. Ook mag er niet meer aan mijnbouw gedaan worden in beschermde gebieden, steden en op plaatsen waar de inheemse bevolking woont. Maar wat dat laatste betreft is de regering nog niet altijd consequent.

Ecuador © Getty Images/iStockphoto

Fiji © Getty Images/iStockphoto

De politieke situatie is de laatste tijd sterk verbeterd in Fiji. Zo worden demonstraties sneller toegestaan en is de persvrijheid flink gestegen. Ook de tolerantie tegenover homoseksuelen is vooruit gegaan. Fiji is een kleine en laaggelegen eilandstaat en loopt dus een groot risico om onder water te lopen wanneer de klimaatopwarming verder doorzet. Fiji doet veel om de gevolgen van de opwarming te beperken en om de natuur, in het bijzonder het Great Sea Reef, te beschermen.

Fiji © Getty Images/iStockphoto

Gambia © Getty Images/iStockphoto

In december 2016 vonden voor het eerst in 22 jaar weer verkiezingen plaats in Gambia. De nieuwe president Adama Barrow heeft beloofd een einde te maken aan corrputie en wanbestuur en de inwoners meer vrijheid en welvaart te bezorgen. Het is nog te vroeg voor een definitief oordeel, maar de eerste tekenen zijn goed. Barrow heeft de nodige stappen gezet om de democratie en mensenrechten te versterken. Gambia heeft, net als veel andere Afrikaanse landen, de dieren in het land lange tijd veronachtzaamd, maar ook daar wordt sinds 2018 werk van gemaakt.

Gambia © Getty Images/iStockphoto

Mongolië © Getty Images/iStockphoto

Mongolië probeert de mijnbouw aan banden te leggen en heeft daartoe onlangs een belangrijke overeenkomst gesloten met een van de grootste kopermijnbouwbedrijven. Ook doet de overheid het nodige om de traditionele levenswijze van nomadische herders te beschermen onder andere door de graslanden op zo'n manier te laten bewerken dat ze niet onvruchtbaar worden. Verder is een belangrijk punt dat het nieuwe wetboek van strafrecht haatmisdaden strafbaar stelt en de doodstraf afschaft.

Mongolië © Getty Images/iStockphoto

Nepal © Getty Images/iStockphoto

Nepal staat voor het eerst op deze lijst. Dat heeft het land te danken aan de eerste verkiezingen die onder een nieuwe grondwet plaatsvonden. De politieke stabiliteit is verbeterd, de druk op journalisten is afgenomen en inwoners zijn vrijer in het organiseren van demonstraties. Ook op het vlak van de erkenning van vrouwenrechten en de rechten van de LGBTI-gemeenschap heeft Nepal een flinke vooruitgang geboekt. Abortie is erkend als een mensenrecht en - ahoewel nog lang niet verdwenen - maakt de regering vaart met het bestrijden van mensensmokkel, inclusief die van kinderen. Nog een belangrijk punt is de bescherming van dieren en het bestrijden van stroperij. Het aantal tijgers is daardoor de laatste jaren flink gestegen, er is in 2018 geen enkele neushoorn gedood en straathonden in de hoofdstad Kathmandu worden veel beter behandeld. En heel belangrijk: na 250 jaar is er een einde gekomen aan de massale slachting van dieren tijdens het Gadhimai festival.

Nepal © Getty Images/iStockphoto

Palau © Getty Images/iStockphoto

Palau richt zich voor honderd procent op duurzaam toerisme. De eilandstaat laat maar een beperkt aantal toeristen toe en degenen die komen moeten een verklaring ondertekenen waarin ze beloven zich verantwoordelijk te gedragen tegenover het natuurlijke en culturele erfgoed. Palau behoort tot de beste duikbestemmingen ter wereld en wil de koralen die de eilanden omringen goed beschermen. Vanaf 2020 is bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde zonnecrèmes niet meer toegestaan.

Palau © Getty Images/iStockphoto

Uruguay © Getty Images/iStockphoto

Uruguay staat al sinds 2011 onafgebroken op deze lijst. Op meerdere vlakken is Uruguay een voorbeeld voor andere landen in de regio. Zo is Uruguay zeer vooruitstrevend waar het gaat om de rechten van de LGBTI-gemeenschap. Homoseksuelen mogen trouwen, kinderen adopteren en in het leger dienen. Uruguay scoort ook zeer goed wat betreft politieke rechten. De persvrijheid is er zelfs beter gewaardborgd dan in veel westerse landen. Net als Costa Rica wil ook Uruguay tegen 2030 volledig klimaatneutraal zijn en 95 procent van de electriciteit komt nu al van hernieuwbare bronnen. Een laatste pluspunt is de succesvolle bestrijding van armoede. Is er dan niets mis in Uruguay? Toch wel: het aantal moorden en andere geweldsmisdrijven is de laatste twee jaar fors gestegen.

Uruguay © Getty Images/iStockphoto