De Apfelstrudelindex: waar is lunchen in de Oostenrijkse skigebieden het goedkoopst?

© Snowplaza

De Apfelstrudel Index is een ludieke manier om de prijzen van een lunch in verschillende Oostenrijkse skigebieden met elkaar te vergelijken.

Elk jaar vergelijkt Snowplaza de prijzen van een lunch op de piste in Oostenrijk. Dit jaar doen ze dat aan de hand van de Apfelstrudel Index; een ludieke manier om de prijzen in de verschillende skigebieden met elkaar te vergelijken.

De Apfelstrudel is een geliefd gerecht onder wintersporters: bij de koffie, als lunch of dessert. Snowplaza vergeleek de prijzen van de Apfelstrudel met vanillesaus, om een idee te krijgen van het prijsniveau in een skigebied. De prijzen lopen sterk uiteen van 4,20 tot 8,50 euro. Gemiddeld betaal je dit jaar 5,49 euro voor een Apfelstrudel in Oostenrijk.

Wat is de Apfelstrudel index?

De Apfelstrudel Index laat zien wat een Apfelstrudel met vanillesaus kost in de hoogste bergrestaurants van de 20 populairste skigebieden in Oostenrijk. De prijs van eten is vaak een goede indicator voor het prijsniveau van een wintersportvakantie in een bepaald gebied.

De Apfelstrudel is één van de favoriete snacks van wintersporters in Oostenrijk. Bovendien zijn de ingrediënten en grootte overal min of meer gelijk, waardoor de verschillende Apfelstrudels goed met elkaar vergeleken kunnen worden.

De Apfelstrudelindex: waar is lunchen in de Oostenrijkse skigebieden het goedkoopst?
© Snowplaza

Gemiddelde prijs: 5,49 euro

Opvallend is dat de prijs voor een Apfelstrudel met vanillesaus behoorlijk kan verschillen per skigebied. Het meeste betaal je dit jaar in Mayrhofen bij de Schneekarhütte; 8,50 euro. In het skigebied van Flachau bestel je al een Apfelstrudel met saus voor 4,20 euro (Gipflstadl Wagrain). De gemiddelde prijs van een Apfelstrudel is dit jaar met 5 procent gestegen. Betaalde je vorig jaar nog gemiddeld 5,22 euro, dit jaar kost de appellekkernij gemiddeld 5,49 euro.

Germknödelindex: 6 procent stijging

Snowplaza vergeleek dit jaar ook de prijzen van de Germknödel. Uitgangspunt was hetzelfde als bij de Apfelstrudels: wat kost een Germknödel in het hoogstgelegen pisterestaurant in 20 bekende skigebieden.

De Apfelstrudelindex: waar is lunchen in de Oostenrijkse skigebieden het goedkoopst?
© Snowplaza

Schnitzels: 10 procent duurder

Als laatste nam Snowplaza de prijzen van de schnitzel onder de loep. Nu zit er in Schnitzels nog wel eens een behoorlijk kwaliteitsverschil; bij het ene restaurant krijg je een kalfsschnitzel, terwijl je ergens anders een (goedkopere) varkensschnitzel geserveerd krijgt.

In Ischgl is de Schnitzel het duurst: 22,90 euro (Restaurant Sattel), terwijl je in Flachau voor 11,00 euro al een Schnitzel kunt eten. De gemiddelde prijs voor een Schnitzel op de piste is deze winter 14,48 euro terwijl dit vorig winterseizoen nog 13,18 eurowas. Een stijging van bijna 10 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content