Colosseum moet weer een plaats van spektakel in de open lucht worden

© iStockphoto

Gladiatoren, wilde dieren of toch maar liever een kinderkoor? Als het van de Italiaanse Culturminister afhangt, moet het Colosseum in Rome weer een plaats van spektakel in open lucht worden.

Dario Franceschini steunt het idee van een archeoloog, die voor een nieuwe arena in het 2000 jaar oude monument heeft gepleit. “Ik hou wel van het idee om het Colosseum zijn arena terug te geven. We hebben enkel een beetje moed nodig…”, twitterde de minister.

Het amfitheater had tot de 19e eeuw een arena, waarvan de onderbouw dan bij opgravingen blootgelegd werd. Archeoloog Daniele Manacorda had in het tijdschrift Archeo geschreven dat het Colosseum met de bühne ook “zijn ziel” was kwijtgeraakt. Met een arena is het niet langer een aan de toeristen overgeleverd “surrealistisch oord”.

Manacorda heeft als inwijdingsspektakel zowel judo, Grieks-Romeins worstelen en een kinderkoor alsok poëzievoordrachten of een kite-show in gedachten.

Het Colosseum werd tussen 70 en 80 na Christus gebouwd en was bij de oude Romeinen het bloedige schouwtoneel voor publieke terechtstellingen of gladiatorengevechten. Naast het Forum is het één van de populairste toeristische trekpleisters in Italië.

Jaarlijks krijgt het rond de vijf miljoen bezoekers over de vloer. Momenteel wordt het voor ongeveer 25 miljoen euro gerestaureerd, waaraan het modeconcern Tod’s zijn steun heeft verleend. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content