Duitsland viert in 2013 drie belangrijke verjaardagen: 200 jaar geleden werd de componist Richard Wagner geboren, ook 200 jaar geleden publiceerden Jacob en Wilhelm Grimm de eerste editie van hun sprookjesboek en 150 jaar geleden werd Henry Van de Velde geboren.

In alle steden waar Wagner muziek geschreven heeft, is er aandacht voor de componist: in zijn geboortestad Leipzig loopt tussen 13 februari en 16 mei in het Stadtgeschichtliche Museum bijvoorbeeld een grote tentoonstelling over zijn leven, in een jachtslot nabij Dresden opent in januari het gloednieuwe Richard Wagnermuseum en op de Bayreuther Festspiele staat een nieuwe uitvoering van de Ring des Nibelungen op het programma.

Ook aan de Grimms worden tal van activiteiten gewijd, met als hoogtepunt een grote tentoonstelling in de Documenta-Halle in Kassel. De echte liefhebbers kunnen de Rijn-Sagenroute volgen, tussen Düsseldorf en Mainz, langs meer dan 100 bezienswaardigheden.

De laatste jubilaris, Henry Van de Velde, is weliswaar een Belg, maar omdat hij zo'n belangrijke rol vervulde in de Bauhausstroming wordt ook zijn jubileum in Duitsland groots gevierd. Naast tal van tentoonstellingen langs de Van de Velderoute vormt een tentoonstelling in het Neue Museum in Weimar, over de invloed van Van de Velde op de moderne Europese kunst, het belangrijkste evenement. (MS)

Duitsland viert in 2013 drie belangrijke verjaardagen: 200 jaar geleden werd de componist Richard Wagner geboren, ook 200 jaar geleden publiceerden Jacob en Wilhelm Grimm de eerste editie van hun sprookjesboek en 150 jaar geleden werd Henry Van de Velde geboren. In alle steden waar Wagner muziek geschreven heeft, is er aandacht voor de componist: in zijn geboortestad Leipzig loopt tussen 13 februari en 16 mei in het Stadtgeschichtliche Museum bijvoorbeeld een grote tentoonstelling over zijn leven, in een jachtslot nabij Dresden opent in januari het gloednieuwe Richard Wagnermuseum en op de Bayreuther Festspiele staat een nieuwe uitvoering van de Ring des Nibelungen op het programma. Ook aan de Grimms worden tal van activiteiten gewijd, met als hoogtepunt een grote tentoonstelling in de Documenta-Halle in Kassel. De echte liefhebbers kunnen de Rijn-Sagenroute volgen, tussen Düsseldorf en Mainz, langs meer dan 100 bezienswaardigheden. De laatste jubilaris, Henry Van de Velde, is weliswaar een Belg, maar omdat hij zo'n belangrijke rol vervulde in de Bauhausstroming wordt ook zijn jubileum in Duitsland groots gevierd. Naast tal van tentoonstellingen langs de Van de Velderoute vormt een tentoonstelling in het Neue Museum in Weimar, over de invloed van Van de Velde op de moderne Europese kunst, het belangrijkste evenement. (MS)