Allen naar Nederland, want 2016 wordt hét Boschjaar

Tuin der lusten © .

De wereldberoemde kunstschilder Jeroen Bosch werd rond 1450 geboren in ’s Hertogenbosch en stierf volgend jaar precies 500 jaar geleden, in 1516. Daarom trekt iedereen straks naar de driehoek Den Bosch, Tilburg, Breda en Eindhoven waar schitterende tentoonstellingen op touw staan.

Het mag eens worden gezegd: de Randstad is niet het enige culturele hart van Nederland. Veel dichter bij ons, in Noordbrabant ontdek je prachtige musea en is er zowel hedendaagse als oude kunst te zien van wereldformaat. Laat dan het Jeroen Boschjaar 2016 de aanleiding worden om al deze schatten eens te bewonderen.

Exposities

En bovendien kom je terecht op bijzondere plaatsen, want steden als Eindhoven en ’s Hertogenbosch bloeien gewoon. Het zijn ook dé designcentra van Nederland. Om die roemrijke en heel bijzondere kunstenaar Jeroen Bosch te eren gaan zeven grote musea tentoonstellingen organiseren, zoals het Van Abbemuseum in Eindhoven, het De Pontmuseum te Tilburg en het Noordbrabants Museum en Stedelijk Museum in Den Bosch. In totaal gaat het om een pakket van 13 exposities die lopen van december 2015 tot februari 2017.

Bron van inspiratie

Natuurlijk gaat er heel wat aandacht naar Jeroen Bosch zelf, maar ook naar al die kunstenaars die tot op vandaag door hem worden geïnspireerd. Met de surreële fantasie die eigen is aan deze laatmiddeleeuwse kunstenaar, ligt dat heel voor de hand. Je kunt dus best een trip boeken naar deze regio waar momenteel ook de ene na de andere B & B, én heel wat restaurants de deuren openen. Voor meer info: www.bosch500.nl.

(Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content