Checkpoint Charlie in Berlijn krijgt museum en plein

Checkpoint Charlie © Reuters

De Duitse hoofdstad Berlijn heeft aangekondigd de site waar Checkpoint Charlie stond te zullen heraanleggen.

Na moeizame onderhandelingen werd overeengekomen dat de iconische site, ooit een van de belangrijkste toegangspoorten tussen Oost- en West-Berlijn, een museum, sociale woningen en een plein krijgt.

Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 is de grensovergang in het centrum van Berlijn een van de meest bezochte toeristische plaatsen in de Duitse hoofdstad geworden.

Berlijn heeft aangekondigd dat de site wordt heraangelegd, inclusief de aanleg van een publiek plein eromheen. Ook een museum zou er komen, met als onderwerp de Koude Oorlog. Er zouden ook appartementen met een lage huurprijs verrijzen en andere commerciële gebouwen. Wanneer de werken zullen starten is nog niet bekend.

Er is al langer een debat gaande over de toekomst van Checkpoint Charlie. Sommigen wilden vooral nieuwe betaalbare woningen, die steeds schaarser worden in de grootstad, anderen eisten een herdenkplaats.

Het plan voor de heraanleg moest er trouwens snel komen, vanaf februari 2020 zou een lokale ontwikkelaar de wettelijke mogelijkheid hebben om er zelf te bouwen naar eigen wens. Volgens het Franse persbureeau AFP wilde hij er kantoorgebouwen en een Hard Rock hotel bouwen.

Begin november had de stad al besloten om valse Amerikaanse en Sovjetsoldaten te verbieden die er jarenlang stonden en betaald werden door toeristen om te poseren voor foto’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content