25 gratis dingen om te doen in Berlijn
Een tour door het alternatieve Berlijn, een lunchconcert bijwonen van leden van de Berliner Philharmoniker, de koepel van de Reichstag beklimmen: allemaal activiteiten in Berlijn waar je niet voor hoeft te betalen.
De koepel van de Reichstag is gratis toegankelijk, maar u moet wel van tevoren reserveren.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche: deze kerk werd tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Na de oorlog werd er een nieuwe achthoekige kerk naast gebouwd. De twee samen, die door de Berlijners ook wel ‘poederdoos en lippenstift’ worden genoemd, behoren tot de populairste bezienswaardigheden in Berlijn.
Streetart: op zo’n duizend plaatsen in de stad zijn muurschilderingen in allerlei stijlen te vinden. Er bestaan zelfs speciale rondleidingen langs de streetart in de stad.
Holocaust Memorial, ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman.
Hackescher Markt en Hackesche Höfe. De Hachescher Markt is een toeristisch plein middenin Berlijn met veel café’s, restaurants en winkels. Direct aan het plein liggen de Hackesche Höfe, een soort binnenpleintjes tussen tien huizen met mooie Jugendstil gevels.
Het Spreepark was ten tijde van de Koude Oorlog een populair pretpark in Oost-Berlijn. Sinds 2001 is het gesloten en veranderd in een soort spookstad. In het weekend worden er rondleidingen gegeven, maar de meeste toeristen vinden het spannender het park op eigen houtje te bekijken.
Bearpit karaoke in het Mauerpark: iedere zondagmiddag verzamelt zich een grote menigte in het oude amfitheater in het Mauerpark om te luisteren naar de zangkunsten van iedereen die denkt te kunnen zingen.
Brandenburger Tor: deze 200 jaar oude monumentale poort was tot voor kort nog hét symbool van het verdeelde Berlijn. Tegenwoordig is het juist het symbool van de eenheid van de Duitse hoofdstad.
Topographie des Terrors, een tentoonstelling over misdaden van de Nazi’s, gelegen aan de Stresemanstrasse waaraan vroeger drie belangrijke hoofdkwartieren van de Nazi’s gevestigd waren.
Iedere zomer zorgt de Strandbar Mitte, gelegen aan de Spree, voor een beetje Middellandse Zee middenin de stad.
Gratis wandeltours door Berlijn, bijvoorbeeld Brewer’s Berlin walking tours, New Berlin Tours en Alternative Subculture Underground Berlin Tours.
Checkpoint Charlie: de bekendste controlepost gelegen aan de Friedrichstraße tussen het door de Amerikanen en Russen gecontroleerde deel van Berlijn. Het nabijgelegen Museum Haus am Checkpoint Charlie over de Muur is niet gratis te bezoeken, maar kost 12,50 per persoon.
Fête de la musique op 21 juni: muziekfestival in de openlucht met zo’n honderd gratis te bezoeken concerten.
Verschillende musea in Berlijn vragen geen entreeprijs zoals het Alliierten Museum (foto). Een overzicht van de gratis musea is te vinden op Berlin.de.
East Side Gallery: een 1316 meter lang stuk van de Berlijnse Muur dat beschilderd werd door kunstenaars.
In Berlijn worden er wekelijks gratis toegankelijke literatuuravonden georganiseerd. Iedereen die dat wil kan zelf teksten voordragen, maar je kan ook luisteren naar de verhalen van andere schrijvers. In de Schwartzsche Villa is bijvoorbeeld iedere maandag een voorleesavond. Maar de villa wordt ook gebruikt voor concerten, tentoonstellingen, lezingen….
Museum Insel: de vijf musea op dit eiland – Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en Pergamonmuseum – zijn weliswaar niet gratis toegankelijk, maar de buitenkant is zeker ook een wandeling waard.
Otto Weidt Museum, museum over de blinden- en dovenwerkplaats van Otto Weidt die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse werknemers in dienst nam om ze voor deportatie te behoeden. De werkplaats ziet er nog net zo uit als toen.
Iedere dinsdag geven leden van de Berliner Philhamoniker, van het Deutsches Symphonie-Orchester, van de Staatskapelle Berlin of studenten van het conservatorium gratis lunchconcerten in de foyer van de Philharmonie.
35 kilometer buiten Berlijn ligt het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen dat nu is ingericht als museum en herdenkingsmonument. Het is gratis toegankelijk voor het publiek.
Tempelhofer Freiheit Park: een groot park op het voormalige terrein van het Tempelhof vliegveld.
Großer Tiergarten: groot park middenin Berlijn waar je kan fietsen, wandelen, roeien, picknicken……
Op veel plekjes in Berlijn worden geregeld vlooienmarkten georganiseerd zoals in het Mauerpark. Altijd leuk om even rond te struinen.
Teufelsberg: 80 meter hoge heuvel in het westelijke deel van Berlijn waar de Amerikanen tijdens de Koude Oorlog grote afluisterinstallaties hadden staan. Na de val van de muur werd de apparatuur verwijderd, maar de gebouwen staan er nog. U kunt er ook rondleidingen (tegen betaling) volgen.
Kollwitzplatz Ökomarkt: de Kollwitzplatz is een gezellig plein met veel restaurants en café’s in het noorden van Berlijn. Sinds 1996 vindt er iedere donderdagochtend een ecomarkt plaats waar niet alleen organische etenswaren, maar ook zelfgemaakte kunstwerken, speelgoed, kinderkleding en juwelen worden verkocht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier