Brusselse hotels deden het goed tijdens de eindejaarsperiode

© Belga

De drukke eindejaarsperiode in Brussel heeft heel wat toeristen naar de hotels in de hoofdstad gelokt op oudejaarsnacht. De bezetting van de hotels bedroeg 85 tot 90 procent, blijkt uit een peiling van Brussels Hotels Association.

Die cijfers werden bekendgemaakt door La Libre en worden bevestigd aan Belga. De Federatie Horeca Brussel is eveneens tevreden dat de heropleving wordt bestendigd en zag een stijging van het bezettingscijfer in november.

Het bezettingscijfer van de Brusselse hotels ligt een stuk hoger dan in 2015. Toen annuleerden toeristen massaal hun reservaties na de aanslagen in Parijs en bedroeg de bezettingsgraad slechts 64 procent. Ondanks de aanslag in Berlijn op 19 december 2016 kwamen de mensen nu wel opnieuw naar Brussel en waren de hotels toch voor 85 tot 90 procent bezet.

“Het resultaat is bemoedigend, maar ligt natuurlijk nog altijd een stuk lager dan de bezettingsgraad van 95 procent die we in een normaal jaar 2014 optekenden”, zegt Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de BHA.

Uit de peiling van BHA blijkt nog dat de toeristen die het nieuwe jaar inzetten in de hoofdstad voornamelijk uit de buurlanden, maar ook uit eigen land kwamen.

De Federatie Horeca Brussel geeft mee dat de heropleving al in november werd in gezet. Het bezettingscijfer van de hotels bedroeg toen 69,5 procent – dat is 10 procent meer dan in 2015. Ook voor december schat Horeca Brussel dat er een stijging van enkele procenten zal zijn.

Airbnb

Het zijn bovenal de Amerikaanse en Chinese toeristen die wegblijven uit de Brusselse hotels. Zo geldt er voor de Amerikanen nog altijd een Travel Warning tot februari 2017. Eric Catry van Horeca Brussel merkt op dat de Amerikanen daardoor meer kiezen voor Airbnb’s.

“Airbnb ontvangt 70 procent aan Europese klanten in Brussel, maar daarna volgen de Amerikanen met 17 procent en de Aziaten met 4 procent. De Amerikanen zijn dus nog in Brussel, maar kiezen uit voorzichtigheid voor een andere slaapgelegenheid”, zegt Catry.

De restaurants profiteerden mee van de drukte die de overgang naar 2017 en Winterpret met zich meebracht. Op oudejaarsavond zaten de restaurants goed vol, al werd er gemiddeld wel minder uitgegeven als voorgaande jaren. Dat geldt ook in de hotels, waar veel uitbaters nog altijd fikse kortingen geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content