Brussels Airlines vliegt vier weken niet

Brussels Airlines

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines bouwt de komende dagen haar vluchtaanbod helemaal af. Vrijdag landen de laatste vliegtuigen en vanaf zaterdag worden alle reguliere vluchten opgeschort, en dat zeker tot en met zondag 19 april.

De ingrijpende beslissing heeft uiteraard te maken met de corona-pandemie. De maatschappij verwijst onder meer naar het negatieve reisadvies van Buitenlandse Zaken, dat alle reizen naar het buitenland afraadt, en naar vliegverboden in een reeks andere landen. ‘Als verantwoordelijk bedrijf moeten we de beslissing nemen om onze activiteiten tijdelijk stop te zetten’, zegt CEO Dieter Vranckx in een persbericht. ‘Dit zal ons toelaten om de negatieve financiële impact op onze maatschappij te verminderen.’

Iedereen thuis brengen

Concreet wordt het vluchtaanbod de komende dagen verlaagd. Het is de bedoeling tot de laatste vlucht van vrijdag passagiers en bemanningen naar huis te brengen. Vanaf zaterdag dan zijn alle reguliere vluchten opgeschort, zeker tot en met 19 april. Brussels Airlines houdt wel ‘een minimale vliegtuigcapaciteit’ stand-by voor eventuele repatriëringsvluchten.

Brussels Airlines voerde eerder al flexibelere omboekingsopties in voor reizigers. Zij kunnen tot 1 juni een nieuwe reisdatum kiezen en ook een nieuwe bestemming. Voor het overgrote deel van het personeel, dat sinds maandag in een regime van 30 procent tijdelijke technische werkloosheid zit, zal een volledige technische werkloosheid worden aangevraagd. Er zullen enkele uitzonderingen zijn, met name voor die mensen die bezig zijn met repatriëringsvluchten en de heropstart van de operaties, normaal vanaf 20 april.

Zwaar weer

Net zoals de hele luchtvaartsector treft de coronacrisis Brussels Airlines zwaar. De maatschappij bevestigt dat ze in gesprek is met de regering over staatssteun. Maandag maakte ook Austrian Airlines, zustermaatschappij van Brussels Airlines binnen de Lufthansa-groep, bekend dat ze alle vluchten zal schrappen, vanaf woensdagavond en zeker tot en met 28 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content