Binnenkort twee bloeiende reuzenaronskelken te zien in de Plantentuin Meise

© Belga

De Plantentuin in Meise verwacht over enkele dagen liefst twee openbloeiende reuzenaronskelken.

Typisch aan deze bloei, waarbij zich uit de knol een grote rechtopstaande bloem ontwikkelt, is de wansmakelijke lijkengeur die de plant verspreidt. Het spektakel duurt slechts 72 uur en is steevast een grote publiekstrekker. De plant staat in België enkel in Meise en Gent.

De reuzenaronskelk is een zeldzame plant die in 1878 ontdekt werd in de stomende regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra. De Plantentuin beschikt momenteel over 12 exemplaren die grotendeels afkomstig zijn uit de botanische tuin van Bonn. Het zal sinds 2008 al de zesde en zevende keer zijn dat er in Meise een bloeiperiode wordt opgetekend. Als de plant in bloei staat blijft de Plantentuin traditioneel drie dagen lang open tot 22 uur.

“Het is nog niet exact te voorspellen wanneer de planten in bloei zullen komen te staan”, zegt woordvoerder Koen Es. “Dit hangt immers af van de evolutie van de weersomstandigheden. Wat de eerste bloei betreft mikken we op het paasweekend. Als de twee bloeiperiodes kort op elkaar volgen bestaat de kans dat we de ene plant kunnen bestuiven met het stuifmeel van de andere. Op die manier zullen we mogelijk nakomelingen kunnen kweken en onze collectie uitbreiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content