Binnenkijken bij het nieuwe Louvre in Abu Dhabi

© AFP

Tien jaar geleden sloten Abu Dhabi en Frankrijk een overeenkomst waarbij Abu Dhabi een museum mocht openen dat dertig jaar lang de naam Louvre zou dragen. Er zou samengewerkt worden met zeventien musea in Frankrijk die kunstwerken uit zouden lenen aan het nieuw te bouwen museum.

De bekende architect Jean Nouvel maakte het ontwerp. Hij creëerde een soort museumstad, een medina, met wandelpaden langs de zee en een haventje om aan te meren met een jacht. Het ontwerp is hedendaags maar met elementen uit de Arabische en islamitische architectuur. Grote blikvanger is koepel die bestaat uit 7850 aluminiumsterren en een diamter van 180 meter heeft.

Het Louvre Abu Dhabi vertelt in twaalf galerieën het verhaal van de mensheid. Kunst uit alle tijdperken vanaf de prehistorie tot het heden komt voorbij. Het museum opent met ruim zeshonderd kunstwerken. Ongeveer de helft daarvan is afkomstig uit de eigen collectie, de andere driehonderd kunstwerken krijgt het Louvre Abu Dhabi in bruikleen van Franse musea. Enkele werken die je er kan bewonderen: Madonna met Kind van Giovanni Bellini, La Belle Ferronniere van Leonardo da Vinci, werken van Vincent van Gogh, Picasso, Piet Mondriaan, Monet en hedendaagse kunstwerken van de Amerikaanse Jenny Holzer en de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone.

Alhoewel het museum in het weekend van 11 november de deuren opent, gaat de openingstentoonstelling ‘From One Louvre to Another: Opening a Museum for Everyone’ pas op 21 december van start. Daarin nemen 150 schilderijen, beelden en andere kunstwerken de bezoekers mee door de geschiedenis van het Louvre in Parijs.

Partner Content