Algemene informatie

LiggingZwitserland ligt in Centraal-Europa en heeft als grenslanden Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Liechtenstein, Duitsland.

KlimaatHet Zwitsers klimaat wordt gekenmerkt door een overgang van het oceanische naar het continentale type. De Alpen vormen hierbij de scheidingslijn. De temperatuurverschillen en de neerslag zijn afhankelijk van zowel de hoogteligging (het kwik daalt met 2°C elke 300 m) als de ligging op de berghelling.

Het gebied ingesloten tussen de Alpen en de Jura (de Zwitserse Hoogvlakte) kent een gematigd Midden-Europees klimaat. In de Jura heerst een vochtig klimaat, want de doorgaans vochtige westenwind stijgt in deze gebieden en wordt omgezet in regen die vooral valt aan de loefzijde (daar waar de wind staat) van de Jura en aan de Franse zijde van de Alpen.

Het helder weer wordt in Zwitserland veroorzaakt door de foehn, een warme zuidoostenwind die vooral in het voorjaar actief is. De zuid-foehn blaast in de noordelijke dalen warme en droge valwind, en kan in enkele uren het kwik laten stijgen met een tiental graden.

Hierdoor is de kans groot dat grote hoeveelheden sneeuw gaan smelten, met lawinegevaar als gevolg. In de zuidelijke Alpendalen treedt de zuid-foehn op met stijgingsregens.

Oppervlakte41.290 km². Dat is 1,4 maal zo groot als België.

HoofdstadBern

Grootste steden Zurich, Genève, Lugano, Bern, Bazel

StaatsvormFederale republiek

Bevolkingsgroepen Zwitsers, Italianen, Spanjaarden, Duitsers

TaaltipsDuits, Frans, Italiaans en Rheto-Romaans.

GodsdienstRooms-katholicisme, protestantisme, islam, jodendom.

Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
Pasen
Hemelvaart
Pinksteren
22 mei: Corpus Christi
1 augustus: Nationale feestdag
15 augustus: OLV Hemelvaart
3e zondag van september: Federale feestdag
Allerheiligen
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25-26 december: Kerstmis

WeetjesZwitserland is de kleinste federale staat ter wereld, maar door de 26 verschillende kantons en de 4 gesproken talen heeft het tegelijk de meest ingewikkelde structuur.

De Zwitsers uit de verschillende taalgemeenschappen hebben eigenlijk niet zoveel met elkaar gemeen. Ze spreken niet alleen een verschillende taal, maar ze hebben ook andere tradities en gewoonten en ze delen een gemeenschappelijke geschiedenis van maar twee eeuwen.

Het laagste punt is Ascona (196 meter) en het hoogste Dufour (4.634 meter). Ascona heeft een Middellandse Zee-klimaat en Dufour een poolklimaat.

Er zijn in Zwitserland 100 bergen die hoger zijn dan 1.000 meter en er zijn 1.800 gletsjers.

Er zijn ruim 900 musea in Zwitserland, dat wil zeggen één per 7.500 inwoners. Dat is vergeleken met vrijwel alle andere landen enorm veel.

De Zwitserse auto’s zijn voorzien van de letters CH. Dat staat voor Confoederatio Helvetica.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content