Evenementen

Walpurgisnacht: op dertig april vindt jaarlijks de viering van de Walpurgisnacht plaats in het openluchtmuseum Skansen. Het wordt traditioneel gevierd met een fakkeltocht en vuurwerk.

Marathon van Stockholm: op de eerste zaterdag van juni zakken duizenden loopfanaten jaarlijks af naar Stockholm om er mee te doen aan één van de grootste marathons ter wereld.

Midzomerfeest: van 20 tot 26 juni vindt elk jaar het Midzomerfeest plaats. Tijdens die periode vallen de langste dagen van het jaar en gaat de zon niet onder. Dit wordt dan ook uitbundig gevierd door de Zweden: overal in het land worden meibomen gemaakt van bloemen, waarrond gedanst en gezongen wordt.

Zomermuziekfestival: in de periode van mei tot augustus vindt in het Hoftheater in Drottningholm het jaarlijkse muziekfestival plaats. Naast verschillende opera- en balletvoorstellingen komt ook klassieke muziek aan bod.

Stockholm Beer Festival: tijdens dit grootste bierfeest van Scandinavië in september worden honderden biersoorten aangeboden en verschillende soorten cider.

Internationaal Filmfestival: in november staat de stad dan weer in het teken van het internationale filmfestival plaats. Het is één van de meest gerenommeerde filmfestivals van Europa geworden.

Nobeldag: op 10 december worden ieder jaar in het Konserthuset de Nobelprijswinnaars gevierd. Later op de dag volgt er dan een banket voor de winnaars met een aantal genodigden en de koninklijke familie.

Lucia: drie dagen later, op 13 december, wordt in Zweden de koningin van het licht, Lucia, gevierd. Vroeg in de ochtend worden er dan saffraanbroodjes gebakken. ’s Avonds volgt een stoet met meisjes in witte gewaden en kaarsen op het hoofd.

Foto: Alexander V Dokukin, Stockholm Visitors Board, www.imagebank.sweden.se

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content