Bezienswaardigheden

De grootste steden van Zweden – waaronder de hoofdstad Stockholm – liggen in het zuiden, ongerepte natuur vind je in het noorden.

Helemaal in het zuiden vinden we Skåne. Door zijn onmetelijke landbouwgronden bezit het gebied prachtige horizonten. In die groene omgeving ligt Malmö, de op twee na grootste stad van Zweden. Rond Malmö liggen er heel wat kastelen en bossen. Toch is Malmö vooral ook een belangrijke industriestad.

Iets hoger, aan de westkust, ligt Göteborg. Dat is de grootste havenstad van het land. Bovendien vormt Göteborg dé ideale startplaats voor een rondreis door Zweden. Haar architectuur, stadsparken, burchten en talrijke restaurantjes bepalen de aangename stadsatmosfeer. Of je kan er een concertje meepikken in Liseburg, het grootste amusementspark van Zweden.

In het midden van Zweden ligt Dalarna, ook wel ‘het typische Zweden’ genoemd. Hier vind je de karakteristieke rode houten huizen voor een dennenbosachtergrond. Tussen de bomen stromen rivieren die uitmonden in de meren. Zo ligt het Siljanmeer in het hart van Dalarna. Rond het meer liggen een aantal historische rijke stadjes. Daar worden nog heel wat oude tradities, zoals de manuele vervaardiging van de typische houten Dalarna-paardjes in Nusnäs, in stand gehouden.

De hoofdstad van Dalarna, Falun, herbergt het kopermijnmuseum met een nog authentieke mijnschacht. Een andere stad die een bezoekje waard is, is Rättvik. Vooral het openluchtmuseum Gammelgärd laat je proeven van de Zweedse geschiedenis. Het museum ligt op de weg naar Mora, dat aan het meest noordelijke punt van het meer ligt.

Daarnaast heeft het stadje haar beeldhouwer Zorn tot belangrijkste attractie gebombardeerd. Zijn voormalige woning is ingericht als museum en hij heeft er ook een openluchtmuseum. Kinderen zullen dan weer dol zijn op het nabijgelegen Tomteland, de wondere wereld van de kerstman. Als afsluiter van je bezoek aan het Siljanmeer vormt Gesunda een aanrader: je hebt er een prachtig uitzicht over het meer.

Ten noorden van het Siljanmeer ligt het Orsameer en daar boven vinden we Europa’s grootste berenpark. Je kan er van op een loopbrug de beren, maar ook lynxen en wolven, in het wild bekijken. Speciaal aan Södra Norrland is Tännforsen, de grootste waterval van Zweden, en de industriële archeologie van Högbo Bruk in Sandviken.

In Lapland leven de Samen of Lappen. Er zijn heel wat mooi uitgebouwde trekroutes en in de zomer is het er eigenlijk helemaal niet koud. De streek verkennen kan met de fiets of te voet, of op alternatieve wijze zoals rafting, wildwaterkanoën en paragliding. Ook bergbeklimmers kunnen hun hart ophalen bij onder andere de Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden.

Natuurlijk kan je Lapland ook in de winter verkennen. Er zijn heel wat activiteiten, zoals een tochtje met de hondenslee, mogelijk. En er is het noorderlicht, een unieke belevenis. Of een nachtje in het ijshotel in Jukkasjärvi. Elke winter wordt het opgebouwd, tegen eind april smelt het weer weg.

Tot slot liggen er langs de kust van Zweden nog een aantal eilanden. De twee grotere eilanden aan de Oostkust heten Gotland en Oland. Naast natuurpracht biedt Gotland met zijn stadje Visby een stukje werelderfgoed. Haar unieke atmosfeer dankt het dorpjes aan de omwallingmuur met veertig torens uit de middeleeuwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content