Tussen havenstad A Coruña en Vigo, of het aangename Pontevedra, is de Costa da Morte de wildste kust van Galicië. Langs de Atlantische Oceaan is het een regenrijke streek (goede kledij niet vergeten).

Ook cultureel is de autonome regio Galicië een bijzondere bestemming, met stille dorpen, Keltische architectuur en een rijke gastronomie.

Afgelegen, landelijk en anders dan het vertrouwde Spanje is het groene Galicië minder bezocht, maar een reisdoel voor wie van rust en wilde kusten houdt. In het noorden liggen de Rías Altas, in het zuiden de Rías Baixas met de grootste stranden.

Nabije steden zijn het barokke Santiago de Compostela, eindpunt van de bedevaartweg, en het stille Pontevedra met fraaie pleinen,

Een mooie plek om te overnachten is O Semáforo op de kaap van Finisterre, een vuurtoren de meest westelijke punt van Spanje veranderd in een hotel.

Galicië mag zich beroepen op de rijkdom van de zee. Nergens in Spanje is het aanbod aan visgerechten en zeevruchtenschotels groter: oesters in Vigo, tarbot in Carnota, overal mosselen en als specialiteit van de streek pulpo de feira, octopus bestrooid met paprika.

De restaurants zijn aangeduid als marisquerias: het is er even lekker als druk en overvol, echt Spaans. Andere geneugten zijn een bord ham met brood en een glas wijn in een jamoneria. Of nootjes in een bar, tapas en de befaamde pimientos de Pádron uit het gelijknamige dorp: kleine groene paprika’s, gefrituurd en met zeezout bestrooid. Ieder adres is een ontdekking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content