Feiten en trivia


Ligging
Andalusië ligt in het zuiden van Spanje en grenst aan Portugal en de Spaanse provincies Extremadura, Castilla la Mancha en Murcia. Andalusië bestaat uit acht provincies die allemaal genoemd zijn naar hun hoofdstad: Sevilla, Malaga, Cadiz, Granada, Cordoba, Jaen, Almeria en Huelva.

Hoofdstad
Sevilla

Grootste steden
Sevilla, Granada, Cordoba, Cadiz

Oppervlakte
87.218 km². Dat is drie maal zo groot als België.

Afstand tot België
De afstand tussen Brussel en Sevilla is ongeveer 2500 kilometer. Je vliegt er ongeveer 2,5 uur over.

Klimaat
Het klimaat is één van de redenen waarom Andalusië zo geliefd is bij toeristen. Tussen juni en september ben je min of meer verzekerd van mooi weer met temperaturen die vaak boven de dertig graden liggen en geen regen.

De winters zijn mild en ook dan komen er veel dagen met zon voor. De temperatuur ligt dan vaak rond de twintig graden, maar in de bergen is het een stuk koeler.

Beste reistijd
Het voor- en najaar zijn de beste tijden om Andalusië te bezoeken. In de zomer wordt het erg warm in het zuiden van Spanje. Vooral in Sevilla kan het dan ondraaglijk warm zijn. Bovendien zijn de zomermaanden de drukste maanden.

Als het even kan moet je niet in augustus gaan. Dan komen de meeste toeristen naar Andalusië, maar vertrekken veel inwoners van Andalusië zelf op vakantie waardoor allerlei winkels, musea en dergelijke gesloten blijven.

Landschap
Het landschap is zeer gevarieerd: een 800 kilometer lange kustlijn met maagdelijke stranden, besneeuwde bergtoppen van boven de 3000 meter, één van de grootste moerasgebieden in Europa, bossen met dennenbomen, kurkbomen en olijfbomen en een heuse woestijn.

Hoogste punt
Mulhacén met 3.480 meter.

Weetjes
Alle clichébeelden van de Spanje vind je terug in Andalusië: flamenco, tapas, sherry, Moorse architectuur, zonovergoten stranden en stierengevechten.

Andalusië is één van de zeventien autonome provincies in Spanje. Dat betekent dat er een aantal eigen wetten en regels gelden die afwijken van de andere provincies. Andalusië is de dichtstbevolkte provincie.

De flamenco vindt zijn oorsprong in Andalusië.

De schilders Pablo Picasso en Velasquez komen van oorsprong uit Andalusië en Ernest Hemingway was er door gefascineerd.

Volgens een islamitische legende vroegen de inwoners van Andalusië Allah om vijf gunsten: een blauwe lucht, zeeën gevuld met vis, bomen die volhangen met alle mogelijke fruitsoorten, mooie vrouwen en eerlijke regering. De eerste vier wensen werden ingewilligd. Enkel de vijfde wens liet Allah niet uitkomen omdat Andalusië een onwereldse plaats zou worden.

Bekende Andalusiërs
De schilder Pablo Picasso en Diego Velasquez en Bartolomé Esteban Murillo, de componist Manuel de Falla, de gitarist Paco de Lucia, de acteur Antonio Banderas, de filosofen Averroes, Seneca en Maimonides en de dichter Federico Garcia Lorca.

Vlag
De vlag van Andalusië bestaat uit drie horizontale strepen in de kleuren groen, wit, groen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content