Aan tafel

Noorwegen is een land van zeevaarders en dus staan visgerechten er vanzelfsprekend hoog aangeschreven. De kwaliteit en variëteit van de visgerechten in Oslo behoren tot de beste van de wereld: kreeft, zalm, makreel, haring, kabeljauw, forel en nog vele andere soorten worden dagelijks vers aan de restaurants geleverd.

Een bijzonder populair gerecht is lutefisk. Deze Noorse specialiteit – een hete en pikante gedroogde kabeljauw – is normaal gezien enkel tijdens de winter te verkrijgen.

Naast vis komt ook wild betrekkelijk veel voor op de menukaarten: wildgebraad, rendier, varkensvlees, lamsvlees, alpensneeuwhoen en, … walvisvlees, een specialiteit die de laatste jaren voor heel wat opschudding gezorgd heeft.

Maar wie liever geen risico’s neemt en de meer vertrouwde keuken verkiest, hoeft ook niet te wanhopen. Naast de inheemse specialiteiten kan je in Oslo natuurlijk nog altijd genieten van gastronomische lekkernijen uit de hele wereld. Van Amerikaanse bars tot Marokkaanse eethuisjes, van Griekse restaurants tot Spaanse tapas bars, je vindt er alle smaken van de wereld.

Eten in Noorwegen is duur en een glaasje alcohol bij het diner jaagt de rekening meteen pijlsnel de hoogte in. Daarenboven serveren de meest plaatsen pas alcohol na 15 uur en dat is dan meestal nog beperkt tot bier en wijn. En: in veel eethuizen krijg je op zondag helemaal geen alcohol.

Als je goedkoop wilt eten in Oslo, raden we je de cafés aan. Daar krijg je lichte lunches tegen redelijk prijzen. Ook zijn er de talrijke eetstalletjes (‘gatekjokken’). Nog dit: in Noorwegen wordt meestal geen fooi gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content