Leeuwarden

De hoofdstad Leeuwarden van Friesland, door de Friezen Ljouwert genoemd, is een gezellige stad, alleen vallen de met reclameborden overladen winkelstraten wat tegen. Daarrond liggen stille steegjes vol bezienswaardigheden.

De buurt achter het Stadhouderlijk Hof, waar het goed logeren is, oogt pittoresk. Twee musea zijn er van nationaal belang, het Friesmuseum en Het Princessehof. Het eerste is een groot volkskundig museum met fraaie interieurs en een kamer gewijd Frieslands beroemdste vrouw Mata Hari.. Van Het Princessehof zijn de collecties tegels, Fries aardewerk en oosters porselein, over de hele wereld bekend.

In Leeuwarden is de grutterswarenwinkel van de juffrouwen Feenstra een niet te missen bezienswaardigheid. Deze ouderwetse winkel is een privé-museum gerund door een stichting.

Twee dames in traditionele klederdracht verkopen er bonen, gort, meel en snoep. Er is de laatste honderd jaar niets aan de inrichting veranderd. Je mag zelfs in het magazijn en de slaapkamer gluren en genieten van een bakje troost.

Onder Leeuwarden, langs de Aldfaers Erfroute, heeft een gelijkaardige stichting de leiding over een paar winkels en ateliers in de dorpen Exmorra, Allingawier en Ferwoude. Daar zijn een grutterswinkel, een dorpsschooltje en een timmermanswerkplaats bewaard en in gebruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content