Havenstedenroute


De 127 kilometer lange Havenstedenroute is een goede leidraad voor de beginner en voert vanuit Bolsward, met zijn zeventiende-eeuwse stadhuis in Noord-Nederlandse renaissance, naar het langgerekte Workum, waar het Jopie Huismanmuseum een must is en waar een kleurrijk jachthaventje tegenaan leunt.

Stavoren en Hindeloopen liggen nog altijd aan (de afgesloten) zee en vooral dat laatste is een bezoek waard. De grachtjes zijn smal, de scheepjes klein en de bruggetjes fragiel zodat het geheel als een miniatuurstadje oogt dat ’s zomers een beetje gebukt gaat onder de toeristen. Die komen naar het Schaatsmuseum, waar de heldendaden lezen als een ode aan de

Friese hardnekkigheid en karakter. Onderweg ontdekt men de idyllische terpdorpjes Allingawier en Exmorra met zijn oude grutterswinkel.

Harlingen is de grootste Friese havenstad en ligt zelfs aan de open zee. De binnenstad telt 500 monumentale gevels en prachtige pakhuizen met uitheemse namen die verwijzen naar de bestemmingen van toen.

Iets buiten de havenstedenroute ligt Franeker, met misschien de mooiste herinnering: het Eise Eisinga Planetarium, het oudste werkende planetarium ter wereld, ineengeknutseld door de meester-wolkammer Eisinga. Die begon in 1774 ter gelegenheid van een bijzondere samenstand van Mercurius, Venus, Mars en Jupiter aan zijn monumentale levenswerk. Het werkt nog en het is een absolute must.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content