Tips, weetjes en links


Tips
Als toerist kan je een zogenaamde Riga Card aanschaffen die allerlei voordelen biedt zoals gratis gebruik maken van de trams en trolleybussen, gratis toegang tot de meeste musea, een gratis wandeltocht door de stad en korting in winkels, restaurants, taxi’s, hotels…. Je kan de kaart kopen op het vliegveld, in de haven, bij de toeristische dienst in het Blackbeads House en in de meeste hotels.

Een leuk uitstapje vanuit Riga is de kustplaats Jurmala waar je een duik in de zee kan nemen en kan uitrusten op het brede, witte zandstrand. Maak ook zeker een wandeling door het stadje, waar kleurige houten huisjes verspreid liggen tussen hoge pijnbomen.

Weetjes
Riga is met ruim 800.000 inwoners de grootste stad in de Baltische staten.

Het oude centrum staat op de Lijst van Werelderfgoederen van UNESCO.

Meer dan een derde van de gebouwen (ruim 700) in het centrum van Riga zijn in Jugendstil stijl gebouwd. Daaraan dankt de stad zijn bijnaam ‘Jugendstilhoofdstad van de wereld’.

Veel gebouwen in de stad zijn ontworpen door Mikhail Eisenstein, de vader van Segei Eisenstein, regisseur van Battleship Potemkin.

De balletdanser Mikhail Baryshnikov, ook bekend van zijn rol in Sex and the City en White Nights, komt uit Riga.

Ook de filosoof Isaiah Berlin en de violist Gidon Kremer groeiden op in Riga.

Richard Wagner woonde een aantal jaren in Riga.

In 1510 versierden een groepje mannen met zwarte hoeden een naaldboom ter ere van kerstmis in het centrum van Riga. Na afloop van het feest verbrandden ze de boom en de versieringen. Hier zou de traditie van het versieren van kerstbomen vandaan komen.

Kerstmis wordt twee maal gevierd in Riga. De katholieken en lutheranen vieren kerstmis op 24 december, de Russisch orthodoxe gemeenschap op 7 januari.

Letland kent over het algemeen droge, warme zomers. Het voorjaar en het najaar zijn onvoorspelbaar, zon en regen wisselen elkaar af. In de winter ligt er in grote delen van Letland sneeuw tussen december en maart.

Op de meeste kerktorens in Riga zie je een vergulde haan pronken. De betekenis daarvan heeft niets te maken het bijbelse verhaal waarin Jezus tegen de apostel Petrus zegt dat deze hem zal verloochenen voordat de haan drie maal kraait. In de Letse folklore staat de haan juist voor iets positiefs: wanneer de haan voor de derde keer kraait moet de duivel terugkeren naar de hel. De haan biedt dus bescherming tegen het kwaad.

Links
Riga Tourism
Verkeersbureau Letland
Riga Convention Bureau
Riga This Week
Riga Portaal
Guide to the Baltics

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content