Griekenland

Griekenland is een vakantieland met veel gezichten. Als toerist kunt u kiezen voor een zonvakantie op de Griekse eilanden, maar u kunt ook een bezoek brengen aan de antieke monumenten uit de Griekse Oudheid op het vasteland en in de hoofdstad Athene. Maak kennis met de parel van de Middellandse Zee in woord en beeld.

Griekenland is een vakantieland met veel gezichten. Als toerist kan je kiezen voor een zonvakantie op de Griekse eilanden. Of je kan een bezoek brengen aan de antieke monumenten uit de Griekse Oudheid op het vasteland en in de hoofdstad Athene. Maar ook wintersport behoort tot de mogelijkheden.

Griekenland in 20 beelden.

Officieel heet het land ‘de Helleense Republiek’. Van de circa 10,7 miljoen inwoners woont 10 procent op de eilanden en een derde in Athene. Het land combineert haar vasteland met meer dan 2000 eilanden, die zich uitstrekken van de Ionische Zee in het westen tot de Egeïsche Zee en Turkije in het oosten. De bekendste zijn Kreta, Rhodos, Lesbos en Kos. Toeristen vinden er massaal de weg naar de mooie stranden. Daarnaast biedt Kreta een flinke brok cultuur: loop verloren in het paleis van Knossos en herbeleef de mythe van de monsterlijke Minotaurus.

Toeristen die de sfeer van de Oudheid opnieuw willen opsnuiven, zullen hun hart ophalen aan de talrijke monumenten en sites op het Griekse vasteland. De klassieke Griekse cultuur, die haar hoogtepunt bereikte in de vijfde eeuw voor Christus, leeft er nog verder in de cultusplaats van de god Apollon en het wereldberoemde orakel in Delphi. Ook het theater van Epidaurus of de site in Olympia, waar de Olympische Spelen het levenslicht zagen en waar een belangrijk heiligdom van Zeus lag, katapulteren de bezoeker terug in de tijd. In Athene zelf is een bezoek aan de Akropolis een absolute must.

Ook qua natuur heeft Hellas heel wat verrassingen in petto. Die variatie is deels te danken de grote afwisseling in klimaat en hoeveelheid neerslag. Zo heeft het overgrote deel van het land een mediterraan klimaat, maar ligt er op de Olympus, de berg van de goden, eeuwige sneeuw. Daardoor telt Griekenland ongeveer 5000 soorten hogere planten, dus planten met een blad, stengel en wortel. Dat is ongeveer evenveel als het vier keer zo grote Spanje. Dat resulteert in een rotsachtig landschap dat doorkruist wordt door rivieren.

Ook het eiland Kreta telt circa 2000 plantensoorten, waarvan ongeveer 10 procent nergens anders voorkomt. Qua fauna staat Griekenland bekend om haar reptielen en de Griekse landschildpad. Op Kreta is de vale gier teruggekeerd.

Uit de Griekse keuken zijn intussen een aantal specialiteiten ingeburgerd. Maar in Griekenland zelf smaken de traditionele Moussaka, Gyros, Dolmades en Tzatziki wellicht nog beter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content